Demonstratie voor Turkse mensenrechten en persvrijheid in Brussel, juli 2017.
NOS NieuwsAangepast

Turkije veroordeelt journalist voor 'terroristische propaganda' in Wall Street Journal

Turkije heeft een journaliste van de Wall Street Journal bij verstek veroordeeld tot twee jaar en een maand cel voor "het verspreiden van terroristische propaganda". Steen des aanstoots is een artikel uit 2015 waarin de Turks-Finse Ayla Albayrak schreef over de oplaaiende strijd tussen de Koerdische PKK en de Turkse overheid in het zuidoosten van Turkije.

De uitspraak leidt tot wereldwijde verontwaardiging onder journalisten en voorvechters van de vrije pers. "De veroordeling van Ayla in Turkije is verontrustend en een verdere escalatie van de onderdrukking van de pers", zegt Nina Ognianova van CJP, het Europees-Aziatische comité voor bescherming van journalisten, tegen de Wall Street Journal. Ognianova noemt Turkije de wereldwijde koploper in het vastzetten van journalisten. Ze vraag Turkije de veroordeling terug te draaien.

Het gewraakte artikel beschrijft een oplaaiend conflict in Silopi tussen Turkse veiligheidsdiensten en de militante Koerdische beweging PKK in 2015. Albayrak sprak met een breed scala aan bronnen: de plaatselijke burgemeester en andere vertegenwoordigers van de overheid, inwoners van Silopi en jeugdige militanten die zijn gelieerd aan de PKK.

'Terroristische propaganda'

Twee maanden na het verschijnen van het artikel, in november 2015, werd Albayrak gesommeerd op een politiebureau in Istanbul te komen voor verhoor op verdenking van het verspreiden van terroristische propaganda. Begin 2016 is zij aangeklaagd vanwege overtreding van de Turkse Antiterreurwet.

De hoofdredacteur van de Wall Street Journal, Gerard Baker, noemt de veroordeling ongefundeerd. "Het artikel moest objectief en onafhankelijk verslag doen van gebeurtenissen in Turkije, en daar is het in geslaagd." NOS-correspondent in Turkije Lucas Waagmeester twittert over het bewuste artikel "meer gebalanceerd en kundig krijg je ze niet". Albayrak verblijft nu in de Verenigde Staten en heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Media staat onder druk

De zaak-Albayrak staat niet op zichzelf. Turkije heeft na de mislukte coup van vorig jaar zeker 150 Turkse journalisten vastgezet. Ook de druk op buitenlandse pers neemt sindsdien toe, schreef correspondent Waagmeester in februari. Tientallen buitenlandse journalisten werden de afgelopen anderhalf jaar gevangengezet, uitgezet of de toegang tot het land geweigerd.

Sinds februari dit jaar zit Deniz Yücel van het Duitse dagblad Die Welt vast in Turkije vanwege "propaganda voor terreur" en "aanzetten tot haat". In april werd een Italiaanse journalist enkele weken vastgehouden wegens contact met terroristen. Ook een Franse fotojournalist zat dit jaar enige tijd vast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl