Amnesty-demonstranten protesteren eind juli in Rome tegen de arrestatie van de mensenrechtenactivisten AFP

Een Turkse aanklager stuurt aan op lange celstraffen voor een groep mensenrechtenactivisten. Volgens Turkse media is de aanklager van plan celstraffen tot vijftien jaar te eisen voor onder meer de Duitse activist Peter Steudtner, zijn Zweedse collega Ali Gharavi en de directeur van de Turkse afdeling van Amnesty International, Idil Eser.

De Turkse politie pakte de mensenrechtenactivisten in juli op, toen zij een cursus digitale veiligheid volgden op een eiland bij Istanbul. Sinds dat moment worden acht mensen vastgehouden op verdenking van lidmaatschap van een gewapende terroristische organisatie. Drie anderen werden ook gearresteerd, maar zijn in afwachting van hun proces vrijgelaten.

De verdediging van de mensenrechtenactivisten zegt tegen het Duitse persbureau DPA nog geen precieze strafeis te kunnen melden, maar bevestigt dat de aanklacht in voorbereiding is.

Betrekkingen

Tegen het Duitse weekblad Der Spiegel zei de Turkse premier Cavusoglu vandaag juist dat hij de relatie tussen Duitsland en zijn land wil normaliseren. In het weekblad zegt hij zich te willen inspannen voor een snelle afhandeling van de rechtszaak tegen de Duitse activist Steudtner.

De arrestatie van Steudtner leidde tot een diplomatieke rel tussen Duitsland en Turkije. De Turkse ambassadeur in Duitsland werd op het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken op het matje geroepen om uitleg te geven over de zaak.

STER reclame