President Mutharika noemt de situatie afgrijselijk en verontrustend EPA

In Malawi zijn zeker vijf mensen vermoord omdat ze vampiers zouden zijn. Een boze menigte viel de vampiers aan, omdat ze ervan verdacht werden menselijk bloed te hebben gedronken voor magische rituelen. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties, dat persbureau Reuters heeft ingezien.

De incidenten gebeurden op verschillende plekken in Malawi. Het meest recente incident gebeurde dit weekend, toen een woeste menigte twee mannen aanviel en doodsloeg, omdat zij bloedzuigers zouden zijn.

Politiewoordvoerder James Kadadzera noemt de aanvallen ongefundeerd en zegt dat er geen bewijs is dat er ooit bloedzuig-incidenten hebben plaatsgevonden. Hij vindt het een schande dat de gemeenschap het recht in eigen handen heeft genomen.

VN evacueert medewerkers

De heksenjacht naar de vampiers werd zo gevaarlijk dat de VN medewerkers moest verplaatsen naar veilige delen in het Afrikaanse land. De overheid heeft een avondklok ingesteld om meer moorden te voorkomen. Inwoners mogen nu nog maar tien uur de straat op, tot 17.00 uur. President Mutharika stelt een onderzoek in naar de situatie, die hij verontrustend en afgrijselijk noemt.

Het is niet voor het eerst dat er onrust ontstaat vanwege dit soort geruchten, zegt correspondent Bram Vermeulen. "In Malawi maar ook veel andere landen in zuidelijk Afrika is het geloof in geesten en heksen nog steeds heel groot, omdat die dorpen vaak heel geïsoleerd liggen en het onderwijsniveau heel erg laag is."

Gehandicapte man

In 2002 werden in Malawi ook al mensen aangevallen omdat ze vampiers zouden zijn. Veel inwoners van Malawi geloven dat de vampiers bloed verzamelen voor de regering, zodat het verkocht kan worden in ruil voor voedsel op de internationale markt. .

Vermeulen: "Ik begrijp dat het bericht over vampieren nu in Malawi kwam overwaaien uit Mozambique, hoewel ook niet helemaal duidelijk is waar dat gerucht dan vandaan kwam."

Een gerucht met ernstige gevolgen. "De bevolking heeft het recht in eigen hand genomen en heeft de verdachten van deze 'vampierpraktijken' zelf vermoord, onder wie, hoor ik, een geestelijk gehandicapte man die gewoon 's avonds door het dorp dwaalde."

STER reclame