In Tanzania is een op de 1400 baby's een albino.
NOS Nieuws

Medicijnmannen opgepakt voor geweld tegen albino's

In Tanzania zijn 225 medicijnmannen en andere traditionele genezers opgepakt in verband met het grootschalige geweld tegen albino's. Volgens de autoriteiten wordt de operatie verder uitgebreid tot alle gangsters en handelaars die veel geld verdienen aan de handel in albino-ledematen zijn aangehouden.

Steeds vaker worden albino's in Tanzania en buurland Malawi aangevallen en verminkt of vermoord. Bijgelovige Afrikanen zijn ervan overtuigd dat de lichaamsdelen van albino's, mensen die weinig of geen pigment in hun huid en ogen hebben, geluk en rijkdom brengen.

Schande

De Tanzaniaanse president Kikwete noemde de aanvallen op albino's onlangs "walgelijk" en "een schande" voor zijn land. Vorige week werden vier Tanzanianen ter dood veroordeeld voor de moord op een albino-vrouw.

Religieuze leiders, dorpsoudsten, politici en journalisten worden opgeroepen om waakzaam te zijn. Bij de meest recente aanslag hakte de aanvaller de hand van een zesjarige jongen af en verwondde daarbij ook de moeder die haar zoontje wilde beschermen.

Inteelt

Albinisme komt in dit deel van Afrika veel vaker voor dan in de westerse wereld, waarschijnlijk als gevolg van inteelt.

In Tanzania wordt een op de 1400 baby's geboren met de pigmentstoornis, in het Westen gaat het om een op de 20.000 baby's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl