Vorig jaar braken rellen uit en moest de politie ingrijpen Politie Amersfoort

Amersfoort zet dit jaar hekken, camerabeveiliging en extra bewakers in om de kermis rustig te laten verlopen. Vorig jaar braken rellen uit en werd met vuurwerk en stenen naar de politie gegooid.

De kermis, die net buiten de binnenstad staat opgesteld, moest vorig jaar stilgelegd worden nadat een groep feestgangers zich ineens tegen de politie had gekeerd. De groep had overdag al overlast veroorzaakt door onder meer vuurwerk tussen het kermispubliek te gooien.

Toen daar iemand voor werd aangehouden, keerden andere leden van de groep zich tegen de politie. Niet alleen agenten werden belaagd, ook ambulancepersoneel werd beschoten met lawinepijlen. Van enkele omwonenden sneuvelden de ruiten van hun woning.

Oorlogsgebied

Omwonenden van het plein zijn bang voor nieuwe ongeregeldheden. Sommigen zien de kermis het liefst helemaal verdwijnen. "Ik zag vorig jaar een oorlogsgebied, terwijl het een feest moet zijn", zei een van de bewoners gisteravond tijdens een gesprek met de burgemeester.

Burgemeester Lucas Bolsius antwoordde dat de maatregelen zoals camera's, toegangscontrole en extra bewakers ervoor moeten zorgen dat dit jaar alles goed gaat. "Als mensen honderd procent garantie willen, dan kan ik die niet geven. Maar deze maatregelen zouden de goede antwoorden moeten zijn", zei hij tegen RTV Utrecht.

De gemeente belooft daarnaast na de kermis het evenement te evalueren met de omwonenden. Een andere locatie voor de kermis, is vooralsnog niet aan de orde.

STER reclame