Dit stuurde Jesse naar de Britse Sophie, zes uur nadat ze geland was op Schiphol

Jesse wereldnieuws na 'pull a pig': hij hangt, of het nou waar is of niet

Britse media hebben de jacht geopend op de 21-jarige Jesse uit Doetinchem. Hij zou een meisje dat hij leerde kennen op vakantie, naar Amsterdam hebben laten vliegen. Maar hij kwam niet opdagen op Schiphol en liet haar alleen achter. "You were pigged", stuurt hij zes uur later. Het meisje bleek onderdeel te zijn van een grap, de Pull A Pig Game.

De 24-jarige Sophie leerde Jesse twee maanden geleden kennen in Barcelona. De twee zochten steun bij elkaar na de aanslag op de Ramblas, meldt de Britse tabloid The Sun. Ze hadden tijdens hun vakantiedagen een romance, zegt Sophie tegen de boulevardkrant.

Toen de twee weer thuis kwamen, bleven ze nog in contact met elkaar. Sophie kocht uiteindelijk voor zo'n 400 euro een ticket naar Amsterdam om haar vakantieliefde op te zoeken. Zes uur na aankomst - Sophie zat inmiddels in een hotel - stuurde Jesse haar een berichtje. Toen werd duidelijk dat ze onderdeel was geworden van een grap. "Hoe kan je zo wreed zijn", stuurde ze nog terug.

Jesse ontkent inmiddels het hele verhaal tegen Metro en zegt dat Sophie alles verzonnen heeft. Toch nagelen de Britse tabloids hem aan de digitale schandpaal, door zijn foto's en volledige naam online te zetten. Ze doen er alles aan om de adresgegevens van Jesse te achterhalen. Ook op andere websites, waaronder Nederlandse, wordt eveneens verontwaardigd gereageerd op zijn actie - of die nou heeft plaatsgevonden, of niet.

Online shaming

Volgens mediajurist Roel Maalderink is er sprake van online shaming. "Dat gebeurt als iemand een misstap begaat, waarna een grote groep mensen de reputatie van diegene omlaag willen halen via internet."

"Een van de gevaren is dat de menigte een verkeerde identiteit plakt aan de persoon die verantwoordelijk is voor een actie", zegt Maalderink. "Dat gebeurde na de aanslag op de marathon in Boston. Daar werd een man bestempeld als een van de daders, terwijl hij er niks mee te maken had."

Ook al is het verhaal verzonnen, het kan toch leiden tot online shaming, omdat er inmiddels al zo veel over geschreven is. "Zeker als het te maken heeft met seks, het een nieuw fenomeen betreft of er een beroemdheid bij betrokken is. Wat dat betreft heeft deze zaak twee van de drie factoren om uit te groeien tot een grote online shaming-zaak."

"Een ander gevaar van online shaming", zegt de mediajurist, "is dat mensen elkaar zo kunnen opjutten, dat ze de persoon in kwestie of zijn naasten fysiek iets kunnen aandoen." Verder komt het voor dat de betrokkenen moeite hebben een baan te vinden, sociaal geïsoleerd raken of psychische problemen krijgen.

Dapper

De stap van Sophie om haar verhaal met de media te delen, noemt Maalderink dapper. "Maar het maakt haar ook weer kwetsbaar, omdat ze met haar volledige naam en foto's online staat."

Maalderink denkt dat het te laat is voor de Nederlander om actie te ondernemen. "Ook als het verhaal niet waar blijkt te zijn, staat hij toch al met naam en meerdere foto's op internet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl