NOS NieuwsAangepast

Reddit-baas: sorry voor digitale heksenjacht

Het sociale netwerk Reddit, dat voor een groot deel verantwoordelijk was voor de digitale klopjacht op de daders van de aanslag in Boston, zegt sorry. Algemeen directeur Erik Martin betreurt dat mensen ten onrechte als daders zijn aangewezen.

Het is misschien wel de grootste digitale klopjacht tot nu toe geweest. Fanatieke Reddit-gebruikers (Redditors) en gebruikers van 4chan uploadden zoveel mogelijk beeldmateriaal van de dubbele bomaanslag in Boston vorige week en gingen massaal op zoek naar aanwijzingen die zouden kunnen leiden naar de daders.

Sorry

Die actie kwam nadat de FBI het publiek om hulp vroeg bij het analyseren van een foto waarop een man met een tas te zien was. Wat volgde was een digitale heksenjacht. Elk afzonderlijk beeld werd onderworpen aan een zorgvuldige analyse en iedereen die ook maar een beetje verdacht keek, was een potentiële terrorist. Sommigen gingen zelfs nog verder door alle foto's af te speuren en iedereen met een donkere huidskleur te omcirkelen. Volgens vele ging het veel te ver, en dat vindt ook de algemeen directeur van Reddit nu:

"Redditors hebben op veel verschillende manieren geprobeerd mee te helpen in de nasleep van de bomaanslagen in Boston. De overgrote meerderheid van deze activiteiten was positief. Maar hoewel alle acties met de beste bedoelingen werden opgezet, zorgde een deel van die activiteiten ervoor dat de digitale heksenjacht werd aangewakkerd en leidde tot gevaarlijke speculaties en negatieve gevolgen voor onschuldige partijen."Erik Martin,algemeen directeur Reddit

Met dat laatste doelt hij onder andere op de valse beschuldiging van de vermiste student Sunil Tripathi. Hij werd genoemd als verdachte door amateuronderzoekers op Reddit.

Pizza's en honden

Martin schrijft dat ze de gang van zaken tegen het licht zullen houden. Toch blijft hij erbij dat het grootste gedeelte van activiteiten op de website positief was. De zoektocht naar de daders was dan ook niet de enige actie die werd ondernomen op de website. Na een oproep op Reddit gingen mensen massaal pizza's bezorgen aan politieagenten en ziekenhuizen. Ook zorgden ze ervoor dat zoveel mogelijk mensen met hun hond naar het park gingen zodat overlevenden even konden ontsnappen aan de ellende door met de honden te spelen en te knuffelen.

Discussie

De excuses wakkeren de discussie over de effectiviteit en wenselijkheid van een digitale heksenjacht weer aan. Aan de ene kant verzetten de digitale speurders een ongekend aantal manuren en hebben ze wellicht meer kennis op bepaalde vlakken dan de FBI. Maar er blijft een risico bestaan dat onschuldige burgers aan het kruis worden genageld. Dat gebeurde ook al eens in eigen land in de mishandelingszaak in Eindhoven.

The Washington Post plaatste een politieonderzoek online. Daarin kregen de amateuronderzoekers op het web een tik op de vingers. "Als we jullie hulp willen, dan horen jullie het wel."

Volgens Reddit heeft afgelopen week zowel het beste als het slechtste van de mogelijkheden van het social network laten zien.

Door: Jelle

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl