NOS NieuwsAangepast

Scenario kaartenmaker: Anne Faber schuilde bij Den Dolder en verdween

Honderden tips zijn er de afgelopen week binnengekomen bij de politie over de verdwijning van Anne Faber. En rechercheurs struinen zelf ook het internet af voor informatie, scenario's en aanwijzingen. Na het nieuws dat een 27-jarige zedendelinquent uit Den Dolder is aangehouden, springt een van die scenario's eruit.

Cartograaf Michiel Hegener zette in een Facebook-bericht uiteen dat Faber volgens hem bij Den Dolder moet zijn verdwenen. "Daar moet worden gezocht en niet bij Huis ter Heide", schrijft hij. De zoektocht concentreerde zich de laatste dagen juist rond dat dorpje.

Faber volgde toen ze vermist raakte een fietsroute die is gemaakt door Hegener. "Ik besefte dat de route samenviel met de route uit mijn laatste ANWB-fietsgids. Ik ken die situatie en ik ken het traject."

Kaartenmaker: mogelijk schuilde Anne Faber onder een ecoduct

De vermoedelijke fietsroute van de 25-jarige Faber komt langs de kliniek waar de verdachte werd behandeld. Hij zat een lange straf uit voor gewelds- en zedendelicten.

Vlak bij die kliniek heeft Faber waarschijnlijk geschuild voor de regen, denkt Hegener. Hij trekt die conclusie aan de hand van beelden van Buienradar, Fabers fietssnelheid, het tijdstip waarop haar telefoon ermee ophield en omgevingskenmerken.

Het ecoduct waar Faber heeft geschuild, denkt Hegener

"Als je de beelden van Buienradar combineert met de satellietfoto van het gebied waar om 19.30 uur het laatste contact van haar telefoon met het netwerk plaatsvond, en als je aanneemt dat ze fietste met 14 km/u (haar gemiddelde snelheid tussen Hollandsche Rading en Baarn)", schrijft Hegener, "dan zie je dat ze, net toen het weer begon te hozen, het ecoduct over de spoorlijn naderde. Een goede schuilplaats."

Bekijk hieronder de plaatjes die Hegener maakte om zijn theorie te staven:

  • Facebook
  • Facebook
  • Facebook
  • Facebook

De zoektocht van de politie richtte zich de laatste dagen op de plaats Huis ter Heide, waar spullen lagen die zeer waarschijnlijk van Faber zijn. Dat daar een jas, fiets en rugzak zijn gevonden, kan Hegener wel verklaren.

"Mijn theorie is dat de dader met haar rugzak, de fiets en de jas vijf kilometer verder is gefietst en de spullen heeft verspreid in de hoop dat de politie daar ging zoeken, in het verkeerde gebied."

Ging ze in het donker en bij vreselijk weer met een omweg via Huis ter Heide?

Michiel Hegener

De kaartenmaker kan geen reden bedenken voor Faber om in de regen via Huis ter Heide terug te fietsen naar Utrecht, haar woonplaats.

"Van station Den Dolder (waar ze langs kwam) naar Utrecht is 9,6 kilometer via Bilthoven en 11,6 via Huis ter Heide. Stel dat ze toch fietsend naar huis wilde, en niet per trein, ging ze dan in het donker en bij vreselijk weer met een omweg via Huis ter Heide?", vraagt Hegener zich af. "De vraag stellen is hem beantwoorden."

Een zoekteam in de omgeving van het Blookerpark in Huis ter Heide

Woordvoerder Bernhard Jens zegt dat de politie het scenario van Hegener waardeert. "We hebben uiteraard gekeken hoe hij dat heeft gedaan. Ik moet zeggen: complimenten dat mensen er zo in duiken."

Toch is er de afgelopen dagen vooral rond Huis ter Heide gezocht. "Die gevonden spullen kunnen wellicht ook iets zeggen over waar ze is", legt Jens uit. "Die spullen gaan naar het NFI, en wellicht zegt dat iets over waar ze kan zijn op dit moment. En dat is de reden waarom we bij Huis ter Heide zoeken."

Maar ook het gebied waar Hegener over schrijft, wordt onderzocht. "Het gebied dat die meneer aanwijst, zit vandaag ook in ons zoekgebied. Ik zeg zeker niet dat het onzin is, want we hebben haar tenslotte nog steeds niet gevonden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl