Vrijgesproken Oric 'moslimbeest' of 'held van Srebrenica'?
De oud-commandant van de Bosnische troepen in de moslimenclave Srebrenica, Naser Oric, is door de rechtbank in Sarajevo vrijgesproken. Hij stond terecht voor de moord op drie Servische gevangenen in 1992.
Volgens de rechter is er onvoldoende bewijs geleverd om Oric te kunnen veroordelen.
Serviërs kennen Oric als 'het Moslimbeest', maar onder Bosnische moslims wordt hij liefkozend 'sheriff van Srebrenica' genoemd. Volgens de Servische justitie was deze aanklacht slechts het topje van de ijsberg, zegt correspondent Mitra Nazar. "Die zegt dat hij toch zeker ruim 2000 doden op zijn geweten heeft."
Als militaire leider van de moslims in Srebrenica ten tijde van de Joegoslavische burgeroorlog, werd Oric door velen gevreesd. Zijn troepen plunderden Servische dorpen in de buurt en lieten een bloedig spoor achter. Zo verwierf hij de naam 'het Moslimbeest.'
In Srebrenica zelf was hij echter een held. De Bosnische moslims zagen hem als een beschermer en noemden hem dus 'de sheriff van Srebrenica'.
In 2003 diende het Joegoslaviëtribunaal een aanklacht in tegen Oric en drie jaar later werd hij veroordeeld tot twee jaar cel voor het niet verhinderen van oorlogsmisdaden door zijn troepen. Maar in 2008 werd hij in hoger beroep vrijgesproken.
Op verzoek van Servië werd Oric in 2015 in Zwitserland opnieuw opgepakt. Zowel de Servische als Bosnische autoriteiten vroegen om zijn uitlevering. Zwitserland besloot de oud-commandant uiteindelijk uit te wijzen naar Bosnië.
De moeders van Srebrenica applaudisseren voor hem.
Daar werd hij vandaag vrijgesproken van de moord op drie Servische gevangenen. Dat was van tevoren ook de verwachting, zegt Nazar. "Getuigenverklaringen rammelden aan alle kanten."
Oric niet bij val
Oric geniet steun van nabestaanden van de slachtoffers van de genocide in Srebrenica. "De moeders van Srebrenica waren aanwezig in de rechtbank," vertelt Nazar. "Ze applaudisseerden toen hij naar buiten kwam."
Oric was overigens al lang weg uit Srebrenica toen de enclave viel. "Drie maanden eerder vertrok hij naar de nabijgelegen stad Tuzla", zegt Nazar. "De reden voor zijn vertrek is nooit helemaal duidelijk geworden. Volgens Oric zelf was hij uit zijn functie gezet en door de Bosnische legerleiding weggestuurd."