Het aantal aangiften bij de politie daalt al jaren
NOS Nieuws

Politie registreert weer minder verdachten

De politie heeft vorig jaar opnieuw minder verdachten geregistreerd. Het waren er 270.000; dat is 11 procent minder dan in 2015. Ten opzichte van 2007 gaat het bijna om een halvering, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De afname ging harder bij jongeren dan bij volwassenen. Van alle geregistreerde verdachten was vorig jaar 12 procent minderjarig.

Het aantal van 270.000 geregistreerde verdachten komt overeen met 182.000 verschillende personen. Dat betekent dat iedere verdachte in verband werd gebracht met gemiddeld 1,5 misdrijf.

Doordat er minder verdachten waren, daalde ook het aantal zaken dat werd behandeld door rechtbanken en het Openbaar Ministerie. Het OM zag een afname van 1 procent, de rechtbanken behandelden 11 procent minder zaken.

Geen harde conclusies

De dalingen zijn in lijn met het al jaren afnemende aantal misdrijven dat wordt geregistreerd. Eerder dit jaar werd bekend dat de politie vorig jaar zo'n 900.000 misdrijven registreerde: een daling van 5,1 procent tegenover een jaar eerder. De afname deed zich vooral voor bij vandalisme en vermogensdelicten.

Uit de cijfers kunnen geen harde conclusies worden getrokken over de omvang van de criminaliteit in Nederland, benadrukt het CBS. Mensen doen lang niet overal aangifte van en veel cybercriminaliteit blijft buiten beeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl