Sebastian Vettel
NOS SportAangepast

'Ferrari heeft de gifbeker van Verstappen overgenomen'

Waar Ferrari in de eerste seizoenshelft de wind mee had, lijkt er uitgerekend in de herfst een storm uitgebroken bij de Italiaanse renstal. Bij Red Bull is het juist andersom: na een moeizaam begin van het seizoen haalden Max Verstappen en Daniel Ricciardo twee keer op rij allebei het podium.

"Red Bull is vanaf maart bezig een gat te dichten", zegt verslaggever Louis Dekker. "Teambaas Christian Horner zei bij de eerste race in Melbourne dat hij de problemen in oktober hersteld wilde hebben. Toen dacht iedereen: dat ga je nooit voor elkaar krijgen. Maar het is dus wel gelukt."

Ferrari daarentegen begon uitstekend aan het seizoen. Na een aantal magere jaren waren de resultaten van Sebastian Vettel in de eerste zes races indrukwekkend: drie keer winst en drie keer tweede. Maar de klad is erin gekomen bij Ferrari. "Verstappen heeft de gifbeker naar Italië gebracht", zegt Dekker.

De punten per grand prix: Red Bull gaat Ferrari voorbij

"Ferrari startte heel goed, maar in de laatste races voor de zomer kon je al merken dat Ferrari moeite had om Mercedes bij te houden. Je zag ze al een beetje wegglijden en Red Bull dichterbij komen."

Te veel risico

De laatste weken liet ook het materiaal de Ferrari's in de steek, constateert Dekker. "Vettel heeft twee weken op rij nog voor de start problemen met zijn auto. Dat is Ferrari-onwaardig."

"Je gaat bijna denken dat ze te veel risico moeten nemen. Want als je vol inzet op snelheid en vermogen, neemt de betrouwbaarheid af. En je moet je de frustratie voorstellen: na een paar kansloze jaren gingen ze de zomerstop in met kans op de titel. Nu lijkt er een angst in te sluipen dat ze het alsnog door de vingers laten glippen."

Max Verstappen (l) en zijn teamgenoot Daniel Ricciardo op het podium in Maleisië

De prestaties van Red Bull Racing worden juist alleen maar beter. "Ze hebben die auto in de vingers gekregen. De gegevens uit de windtunnel klopten niet met de gegevens van het circuit. Daar had het team veel problemen mee. Dat wisten ze na de eerste dag van de wintertesten."

"Ricciardo heeft al drie keer op rij meegemaakt dat hij een inhaalslag moest maken. Dat doen ze goed, maar hij is er niet trots op. Verstappen zei in Maleisië dat het belangrijk is dat de auto volgend seizoen eerder klaar is. Dus aan de ene kant is het heel knap dat er zo veel progressie is geboekt, maar ze hebben het zichzelf heel moeilijk gemaakt."

Ook de stabiliteit van de motor is belangrijk in het succes van de laatste weken. "Renault heeft een enorme stap gezet dit jaar. In Maleisië won Verstappen dankzij een aanval op het rechte stuk. En wat was ook alweer het probleem? De topsnelheid op het rechte stuk."

Max Verstappen

Een snelle auto aan het eind van het seizoen is geen garantie voor succes in het volgende jaar. Maar voor komende winter zijn reglementen zo goed als bevroren. De veranderingen aan de bolides zullen minder groot zijn dan afgelopen winter.

"Dat is gunstig voor de Red Bulls", zegt Dekker. "Vorig jaar werden de auto's langer en de banden breder, dat gebeurt deze winter niet. Als je dit jaar met een goede auto finisht, is de kans aanzienlijk dat hij ook volgend jaar maart goed is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl