De ijzers zijn weer uit het vet. De schaatsers zetten de puntjes op de i voor een nieuw seizoen en Koen Verweij doet dat bij de Russische ploeg in Inzell. "We hebben lol gehad, maar vooral slim en hard getraind."

Verweij groeit en laat zich nu ook in het Russisch gelden

Verweij greep in 2014 net naast olympisch goud op de 1.500 meter. Waar een sprong naar de absolute top in de jaren daarna voor de hand leek te liggen, gebeurde echter het tegenovergestelde. Verweij raakte steeds verder verwijderd van de top en kwam uiteindelijk tot de conclusie dat er iets drastisch moest veranderen. Om die reden heeft hij zijn toevlucht gezocht bij de Russen en zijn voormalig TVM-coach Kosta Poltavets.

"Ik heb Poltavets gevraagd of er iets mogelijk was. De Russen wilden dat ook graag. Denis Joeskov (drievoudig wereldkampioen op de 1.500 meter, red.) zocht een trainingspartner van niveau. We zeggen weinig tegen elkaar, maar we maken het elkaar moeilijk en werken met z'n tweetjes naar een heel hoog niveau toe", legt Verweij uit.

"Ik heb een hele mooie zomer gehad met de Russen", gaat hij verder. "Ze spreken slecht Engels, dus ik ben gedwongen om me in het Russisch te verdiepen. 'Hou je mond', roep ik weleens tijdens de training. Vinden ze mooi."

De afgelopen jaren dreef Verweij steeds verder weg van het topschaatsen en de discipline die daarbij hoort. Dat wil hij niet nog een keer meemaken. Daarom heeft hij voormalig wereldkampioen sprint Jan Bos gevraagd hem bij te staan als hij zonder Poltavets in Nederland is.

"Dat zou een hele mooie optie zijn. We zijn ermee bezig. Maar er zijn nog meer opties", aldus Verweij.

STER reclame