Op de website van de overheid kun je alleen kiezen tussen de aanhef 'meneer' of 'mevrouw'
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe coalitie: geslachtsregistratie zoveel mogelijk beperken

De overheid gaat niet langer onnodig opschrijven of iemand man of vrouw is. De vier partijen die de nieuwe coalitie gaan vormen, willen dat alle overheden zoveel mogelijk genderneutraal te werk gaan, bevestigen Haagse bronnen aan de NOS. De maatregel is een van de manieren waarop de nieuwe coalitie de rechten van lhbti-mensen versterkt. Zo is ook het idee dat Artikel 1 van de grondwet wordt aangevuld.

Het is de bedoeling dat gemeenten, provincies en het Rijk niet zomaar meer gaan vragen naar het geslacht als dat niet nodig is, bijvoorbeeld in brieven van de gemeente over de afvalstoffenheffing of de WOZ-waarde. In sommige gevallen is het wel nodig, zoals het paspoort. "Maar als het niet hoeft, dan hoeft het niet meer", zegt politiek verslaggever Lars Geerts.

Het lag niet voor de hand dat ze eruit zouden komen

NOS-verslaggever Lars Geerts

D66 en de VVD hebben samen met andere partijen het Regenboog Stembusakkoord getekend. Daarin stond onder meer het meerouderschap: een kind dat meer dan twee ouders kan hebben, zoals homostellen of een donor of draagmoeder die graag wettelijk ouder zou willen zijn.

"Een Kamermeerderheid wil dit nu wettelijk mogelijk maken", zegt Geerts. "Maar je kunt je voorstellen dat het gevoelig ligt bij het CDA en de ChristenUnie. Afgesproken is dat het een vrije kwestie is: de twee partijen gaan er niet voor liggen als er een wet komt die dit mogelijk maakt." Dat is niet direct geregeld: er komt eerst nog onderzoek naar bijvoorbeeld het erfrecht en het naamrecht. Geerts: "Die onderzoeken willen ze eerst laten doen." Het CDA en de ChristenUnie stemmen dan naar verwachting tegen, maar zullen D66 en de VVD niet dwingen dat ook te doen.

Een bordje van een genderneutraal toilet

Ook Artikel 1 van de grondwet wordt aangevuld, wat het nieuwe kabinet betreft. Dat was ook een wens die in het Regenboog Stembusakkoord stond. Zo moet erin komen te staan dat discriminatie op basis van een handicap of seksuele oriëntatie niet meer mag.

Dat is niet van vandaag op morgen geregeld: voor een grondwetswijziging moet twee keer gestemd worden door zowel de Eerste als Tweede Kamer, met een verkiezingsperiode ertussen.

Volgens Geerts is het opvallend dat de partijen hierop uit zijn gekomen. "Het lag niet voor de hand dat deze vier partijen hier uit zouden komen", zegt hij. "Maar blijkbaar hebben de VVD en D66 de bezwaren bij het CDA en de ChristenUnie weg kunnen nemen."

'Voorzichtig positief'

Homobelangenorganisatie COC zegt "voorzichtig positief" te zijn over de maatregelen. "Maar we oordelen pas definitief als we weten wat er precies in het akkoord staat, met name meerouderschap", zegt voorzitter Tanja Ineke. Het COC zegt niet te willen dat de onderzoeken die moeten worden gedaan, voor vertraging zorgen. "Het is niet verantwoord om kinderen en ouders in meeroudergezinnen nog langer in onzekerheid te laten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl