Een peeskamer op de Wallen
NOS NieuwsAangepast

Formatiepartijen eens over hardere aanpak illegale pooier

De nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil de illegale prostitutie veel harder aanpakken. Pooiers en escortbureaus die werken zonder vergunning, kunnen straks celstraffen verwachten in plaats van boetes, zoals nu het geval is.

Het is nu niet strafbaar om een illegale pooier te zijn, maar in de wetswijziging die in het regeerakkoord wordt voorgesteld, wordt dat het wel. "De illegale prostitutie is in Nederland twee keer zo groot als de legale prostitutie", zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Je kunt er nog steeds geld in verdienen. Maar na de in het regeerakkoord voorgestelde wetswijziging wordt dat dus strafbaar en staat er een celstraf op."

Twee werelden

"Bij prostitutie zitten er echt twee werelden aan de onderhandelingstafel", zegt Fresen. "VVD en D66 zeggen dat prostitutie er nou eenmaal bijhoort en dat je het alleen goed moet regelen. Terwijl CDA en ChristenUnie het liefste zien dat het verdwijnt." Volgens Fresen hebben de partijen elkaar nu toch gevonden "in het bestrijden van de uitwassen."

De nieuwe coalitie trekt ook 3 miljoen euro uit voor uitstapprogramma's voor mensen die in de prostitutie zitten.

Kenniscentrum Fier, dat zich inzet tegen mensenhandel, spreekt van "een begin van een vuist tegen het uitbuiten van vaak kwetsbare mensen". Wel pleit Fier voor voldoende handhaving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl