De wagen van het team van de TU Delft vertrekt in Darwin
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse zonnewagens racen rivalen voorbij op eerste dag Solar Challenge

Vanaf vandaag racen 42 auto's op zonne-energie door de outback van Australië. De World Solar Challenge is gestart in de noordelijke stad Darwin. De deelnemers rijden in zelfgebouwde zonnewagens dwars door Australië naar Adelaide, in het zuiden.

Dit jaar doen drie Nederlandse teams mee aan de studentenrace: RED Shift van de Universiteit Twente, Stella Vie van de TU Eindhoven en het Nuon Solar Team van de TU Delft. Zij hebben tot en met 14 oktober de tijd om zo'n 3000 kilometer af te leggen.

Het team uit Delft begon vandaag goed aan de Solar Challenge. De Delftse wagen vertrok als vierde in de race-klasse, maar eindigde de dag na een aantal inhaalmanoeuvres als eerste. De coureurs zeggen dat ze veel moeite hadden met de hitte: in de auto liep de temperatuur op tot boven de vijftig graden.

Twente verrast met inhaalslag op eerste dag Solar Race

Nederland geldt al jaren als de te kloppen tegenstander voor de teams van universiteiten uit andere landen. Op de eerste racedag lieten studenten van de TU Delft teams uit Japan en Australië achter zich.

Het team van de Universiteit Twente bezet na de eerste kilometers de vierde plek, mede door de moeizame start in de kwalificatieronde van gisteren. De Twentenaren begonnen aan de race op plaats 20, maar haalden vandaag veel andere teams in.

Zodra de coureurs Darwin hadden verlaten, merkten ze meteen dat ze de outback inreden. De studenten schrokken zich rot toen ineens een kangoeroe de weg op sprong. Ze wisten het dier net te ontwijken.

Ook in de klasse voor 'gezinsauto's' ligt een Nederlands team op kop: de ploeg van de TU Eindhoven werd eerste in deze categorie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl