NOS SportAangepast

WB-zilver Schulting op 1.000 meter, pech voor Van Kerkhof

Zilver voor Schulting, net niks voor Van Kerkhof

Suzanne Schulting heeft haar eerste wereldbekermedaille van het seizoen binnen. De 20-jarige shorttrackster, die vorig seizoen haar doorbraak beleefde, eindigde in Dordrecht in de finale van de 1.000 meter als tweede. De Zuid-Koreaanse Shim Suk-hee leidde de race van start tot finish.

Yara van Kerkhof, de tweede Nederlandse troef in de eindstrijd, dacht brons te hebben veroverd. Ze bleek echter op de finish nog net te zijn gepasseerd door Lee Yu-bin, ook uit Zuid-Korea. Het verschil was pijnlijk klein voor Van Kerkhof, voor wie het al zo vaak 'net niet' is geweest: 0,001 seconde.

"Ik dacht echt dat ik 'm had. Dat is nog erger", sprak een teleurgestelde Van Kerkhof, die zaterdag op de 500 meter ook het podium net niet had gehaald. "Vanmorgen zeiden Suzanne en ik nog tegen elkaar: vandaag winnen we allebei een medaille. Want gisteren werden we allebei vierde. En toen kwamen we samen in de finale... Maar ik heb twee A-finales gehaald. Daar ben ik heel blij mee."

Van Kerkhof: ik dacht dat ik 'm had, zuur

Schulting, die al acht WB-medailles in haar prijzenkast had hangen (1x goud, 3x zilver en 4x brons), had de jury nodig gehad om door de kwartfinales te komen. In die race was ze ten val gekomen nadat ze zich had proberen te herstellen van een klein duwtje van de achter haar schaatsende Deanne Lockett.

Rijden in Dordrecht had de 20-jarige shorttrackster, die vorige week in Boedepast niet uit de verf was gekomen, goed gedaan. "Schaatsen in eigen land geeft superveel energie. Heel gaaf. En als je dan koel blijft, kun je heel veel laten zien."

Orange Pictures
Yara van Kerkhof

Van Kerkhof dankte haar plaats in de halve eindstrijd aan haar tijd in de kwartfinales. Ze was een van de twee tijdsnelsten die het toernooi mochten vervolgen op de 1.000 meter.

Schulting en Van Kerkhof waren in hun halve finale als tweede over de streep gegleden. Lara van Ruijven werd in die fase van het toernooi uitgeschakeld, maar mocht nog wel aantreden voor de B-finale. Daarin werd ze tweede, met de zesde plaats op de 1.000 meter als eindresultaat.

Schulting: ik wist heel goed wat ik aan het doen was

Op de 3.000 meter aflossing was er geen succes weggelegd voor het Nederlandse kwartet. Schulting, Van Ruijven, Van Kerkhof en Jorien ter Mors eindigden in de finale als vierde. Slotrijdster Schulting kwam 0,35 tekort om Canada van brons te houden.

Het goud ging verrassend naar China, dat het favoriete Zuid-Korea aftroefde.

Ter Mors: dit had zomaar de olympische finale kunnen zijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl