NOS NieuwsAangepast

'Neonazi-lafaards' protesteren opnieuw in Charlottesville

Opnieuw protesten door rechts-extremisten in Charlottesville

Met fakkels in de hand heeft een groep extreem-rechtse demonstranten kort actie gevoerd in Charlottesville. In deze Amerikaanse stad kwam in augustus een vrouw om het leven toen een neonazi inreed op een groep betogers.

"We blijven terugkomen", scandeerden de tientallen actievoerders zaterdagavond. Ze verzamelden zich in buurt van het omstreden standbeeld van Robert E. Lee. De activisten zijn fel tegen verwijdering van het beeld van de zuidelijke generaal die vocht tegen afschaffing van de slavernij.

Onder leiding van Richard Spencer zongen de actievoerders liederen. Spencer is een bekend figuur in de zogenoemde alt-rightbeweging in de VS. Hieronder vallen groepen die opkomen voor het blanke ras.

'Lafaards'

Burgemeester Mike Signer van Charlottesville reageerde woest op het protest. "Weer een verachtelijk bezoek door neonazi-lafaards", twitterde hij. "Jullie zijn hier niet welkom!"

De standbeelden van zuidelijke commandanten uit de Amerikaanse burgeroorlog zijn een heet hangijzer. Voorstanders zien ze als symbolen van de zuidelijke identiteit, tegenstanders vinden dat de beelden het slavernijverleden verheerlijken en dat ze uit het straatbeeld moeten verdwijnen.

De twee kampen raakten in augustus met elkaar slaags in Charlottesville. De 20-jarige James Fields reed in op een groep tegendemonstranten. Hij doodde daarmee een vrouw van 32, verschillende anderen raakten gewonden. Fields zou een uitgesproken bewonderaar van Adolf Hitler zijn geweest.

Of het standbeeld van generaal Lee definitief wordt weggehaald, is onduidelijk. Daar loopt nog een rechtszaak over. Het beeld is al wel afgedekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl