Ontluistering bij Karim Rekik ondanks de zege in Borisov ANP

Media over Oranje: afschuw, berusting en galgenhumor

time icon Aangepast

Vertwijfeling, afschuw, maar ook berusting vandaag in de digitale versies van de Nederlandse kranten na de moeizame zege van Oranje op Wit-Rusland. Vanwege de monsterscore van Zweden tegen Luxemburg (8-0) maakt Oranje alleen mathematisch nog een kans op plaatsing via de achterdeur.

Natuurlijk, theoretisch kan Oranje dinsdag met zeven doelpunten verschil winnen van Zweden en zo via de achterdeur alsnog de play-offs bereiken. Volkskrant-journalist Willem Vissers gelooft er niet in. "Dat is onmogelijk", schrijft hij. "Althans, dat kan alleen in dromen en in stripverhalen."

"Nederland mist straks het tweede toernooi op rij, na het EK in Frankrijk", concludeert Vissers. "De crisis is diep. Nederland zal min of meer opnieuw moeten leren voetballen."

'Kwaliteitsarm'

Sjoerd Mossou van het Algemeen Dagblad is dezelfde mening toegedaan. "Nederland heeft een kwaliteitsarm team zonder topspelers, op slechts de oude strijder Robben na, gestuurd door een bondscoach die er - net als zijn voorgangers - geen enkele lijn in weet te krijgen."

"Je verzint het haast niet, al die cynische symboliek rond Oranje in de afgelopen drie jaar", vervolgt Mossou. "Er staat haast geen maat meer op de neergang, en alles wat er in deze kwalificatiereeks mis kon gaan, gaat ook zo'n beetje mis."

'Geen concept, geen team'

In Voetbal International beklaagt journalist Taco van de Velde zich over het gebrek aan visie en houvast. "Oranje was ooit een bolwerk van aanvallend voetbal, waar via het positiespel een man-meer-situatie werd gecreëerd, maar inmiddels zijn alle noodzakelijke automatismen afwezig. Oranje liet zich in Borisov zien als een ploeg zonder concept."

Van de Velde trekt een sombere conclusie: "Na het WK van 2014 heeft Oranje drie coaches gehad (Guus Hiddink, Danny Blind, Dick Advocaat), maar niemand was in staat om de ploeg volgens een concept te laten spelen waar de rechtervoet wist wat de linkervoet deed."

"Dit elftal laat zien dat het geen team is, niet in het veld en waarschijnlijk ook niet buiten het veld", vindt ook Valentijn Driessen, Oranje-volger bij De Telegraaf. "Dan kun je zeggen: uithuilen en opnieuw beginnen. Maar dat zeiden we twee jaar geleden ook na de uitschakeling voor het EK in Frankrijk. En we zijn er niets mee opgeschoten. Sterker, een aantal sterkhouders zullen afzwaaien."

"Aanvoerder Arjen Robben zal vermoedelijk dinsdag afscheid nemen, als laatste vertegenwoordiger van een gouden generatie die zilver en brons pakte op de laatste WK's", is de overtuiging van Volkskrant-journalist Vissers. "Hij deed aandoenlijk zijn best, doch werd meegesleept in de malaise. Het is sneu voor hem, zo'n afscheid, hoewel het ook bij sport hoort."

Simon Kuper
@KuperSimon
What did Arjen Robben ever do that was so awful that they’re making him play with Netherlands B team tonite? #BLRNED
2 jaar geleden

Is het dan alleen maar kommer en kwel bij Oranje. Ja, eigenlijk wel. Maar gelachen wordt er ook alweer. Een rondje galgenhumor.

Pieter Derks
@pieterderks
De grootste kans voor Oranje om het WK te halen is nú alvast in de rij gaan staan voor kaartjes!
2 jaar geleden
Evert Kwok
@evertkwok
Alle scenario's op een rijtje: Zo kan #oranje het WK nog halen! #zwelux #wruned
2 jaar geleden
Süleyman Öztürk
@SuleyOzturk
Als die Zweden humor hebben sturen ze de vrouwenploeg naar Nederland.
2 jaar geleden
Jarno Bertho
@JarnoBertho
Zuivere waarheid: op geen enkel moment in deze kwalificatie is #Oranje zo dicht bij het WK in Rusland geweest. #blrned
2 jaar geleden

STER Reclame