EPA

Het Plaça Sant Jaume in Barcelona staat vol mensen in witte kleding, met witte vlaggen en witte ballonnen in de hand. Als er om klokslag 12.00 uur een bruidspaar het gemeentehuis uit komt, krijgen ze een luid applaus. En houdt het klappen niet meer op.

Er wordt Hablemos! Parlem! gescandeerd. "Laten we praten!", betekent dat in het Spaans en Catalaans.

Stelletje bij de demonstratie in Barcelona Jozephine Trehy/NOS

Een jong stel op het plein vertelt dat ze hier zijn omdat dialoog volgens hen de enige oplossing is, nu Spanje en Catalonië lijnrecht tegenover elkaar zijn komen te staan. "Er moet geluisterd worden naar het volk. Niet alleen naar de separatisten maar ook naar de andere Catalanen. Als je naar het nieuws kijkt lijkt het alsof iedereen afscheiding van Spanje wil, maar dat is niet zo."

Het stel staat er dubbel in. Ze zijn niet voor onafhankelijkheid, want er is geen plan van de Catalaanse regering. "Maar ook vanuit Madrid is er geen plan. De politieke leiders staan lijnrecht tegenover elkaar en er lijkt geen andere oplossing dan praten", vinden ze.

Het wordt steeds meer een sociaal probleem in plaats van een politiek probleem, zegt de jongen. Zijn vader komt uit Madrid, zijn moeder uit Barcelona. "Het zorgt voor moeilijke situaties, conflicten in de familie. De haat in de samenleving groeit, kinderen worden gepest op school vanwege de politieke voorkeur van hun ouders."

Demonstratie in Barcelona Jozephine Trehy/NOS

In een zijstraat van het plein staat een politie-auto, demonstranten hebben hem volgeplakt met witte posters. No Banderas, No Fronteras staat erop: geen vlaggen, geen grenzen.

Een man met een witte doek om de nek geknoopt kijkt toe hoe de politie de posters van de auto haalt. Waarom is hij bij deze manifestatie? "De politie-leiders moeten stoppen met elkaar in de haren vliegen, ze moeten met elkaar praten. De spiraal moet doorbroken worden en er moet gekeken worden naar een oplossing. Er is meer dan het Spaanse nationalisme en het Catalaanse nationalisme."

Demonstratie in Barcelona Jozephine Trehy/NOS

STER reclame