EPA

In de Spaanse hoofdstad Madrid hebben duizenden mensen gedemonstreerd tegen een onafhankelijk Catalonië. Ze willen niet dat de Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont de onafhankelijkheid uitroept en zich afscheidt van Spanje. De Plaza de Colon in Madrid werd overspoeld door mensen met Spaanse vlaggen. De mars is rustig verlopen.

Elders in Madrid en ook in Barcelona zijn mensen juist de straat opgegaan om op te roepen tot dialoog tussen de twee kampen. De mensen droegen witte kleding en hadden geen vlaggen bij zich, om hun neutraliteit uit te drukken.

In Barcelona scandeerden enkele duizenden Spanjaarden onder meer "Meer onderhandelingen, minder testosteron!" en "Praten of aftreden!".

Pleinen in Barcelona en Madrid vullen zich voor eenheid en dialoog

De demonstraties in het hele land verliepen relatief rustig. Bij politieacties tegen het verboden onafhankelijkheidsreferendum vielen afgelopen zondag nog honderden gewonden.

Naar verwachting spreekt Puigdemont dinsdag het regionale parlement toe over de uitslag van het referendum van afgelopen weekend. Mogelijk wil hij dan ook de onafhankelijkheid uitroepen.

Kleine afname boekingen

Nederlandse reisorganisaties merken dat er een lichte dip zit in de boekingen naar Barcelona. "Mensen die een reis geboekt hadden, gaan ook gewoon", zegt een woordvoerder van TUI. "Er zijn geen annuleringen, maar er zijn wel wat minder mensen die een reis boeken." Thomas Cook kan dat beeld bevestigen.

Ook valt op dat mensen die naar Barcelona willen, iets alerter zijn dan eerder. Zo zegt Thomas Cook dat enkele klanten hebben geïnformeerd naar het reisadvies. Het bedrijf zegt dat mensen het beste uit de buurt kunnen blijven van demonstraties en samenscholingen.

STER reclame