De nieuwe PvdA-voorzitter Nelleke Vedelaar met partijleider Asscher op het congres

Kritische PvdA vreest 'rechtse storm' en wil linkse samenwerking

De PvdA roept linkse politieke partijen, de vakbeweging en maatschappelijke organisaties op gezamenlijk te strijden tegen de plannen van het nieuwe kabinet-Rutte III.

PvdA-leider Asscher hekelde op een partijcongres in Nieuwegein het rechts-liberale en christelijke karakter van het nieuwe kabinet, dat zijn regeerakkoord nog niet heeft gepresenteerd. "Het is ieder voor zich en God voor ons allen", zei Asscher vandaag op een partijcongres.

Zij denken

Hij is zeer kritisch over de tot nu uitgelekte plannen, zoals de verhoging van de btw en de lastenverlichting voor bedrijven. "Zij denken dat de middengroepen zich zorgen maken dat de bedrijven te veel belasting betalen voor hun winst", aldus Asscher. "Zij denken dat gewone Nederlanders zich zorgen maken over de belasting van grote vermogens."

Asscher benadrukt dat fijn wonen, aandacht in de zorg, een baan en goed onderwijs veel belangrijker is.

Te pletter slaan

De nieuwe partijvoorzitter Nelleke Vedelaar wil dat de PvdA haast maakt met een linkse samenwerking. De nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zal een "rechtse storm losmaken die alles bedreigt wat ons dierbaar is". "Het zal een storm worden die raast over Nederland en die alles wat kwetsbaar is, los zal rukken en te pletter zal slaan," aldus de opvolgster van Hans Spekman.

Er wordt al jaren gesproken over een linkse samenwerking maar tot nu toe is dat niet gelukt. Asscher wil strijden, zegt hij. "En die strijd moeten we niet alleen voeren, maar met zoveel mogelijk anderen. Met GroenLinks, de SP, FNV, Greenpeace. Met de stakende leraren en de fietsbezorgers van Deliveroo."

Op het congres werd ook een minuut stilte gehouden vanwege het overlijden van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl