De Zwolse wethouder Nelleke Vedelaar Raymond van Olphen / Hollandse Hoogte

De leden van de PvdA hebben de Zwolse wethouder Nelleke Vedelaar gekozen als nieuwe voorzitter. Zij volgt Hans Spekman op, die in maart aftrad na de dramatische verkiezingsnederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Vedelaar is sinds 2010 wethouder in de gemeente Zwolle. Ze is daar verantwoordelijk voor de portefeuilles Zorg, Wonen, Armoedebestrijding, Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Eerder was ze al vier jaar gemeenteraadslid. Vedelaar schreef mee aan het verkiezingsprogramma.

Bij de ledenraadpleging hebben 10.784 van de circa 45.000 leden gestemd. Het opkomstpercentage is 23,9%.

Tegenkandidaten

Vedelaar kreeg 62,5 procent van de stemmen. Tegenkandidaten Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk 37,5 procent. Er waren 443 blancostemmen. Vedelaar wordt morgen officieel benoemd op een partijcongres in Nieuwegein.

In maart maakte voorzitter Hans Spekman bekend dat hij ermee zou ophouden. Hij stapte niet meteen op omdat hij de verkiezing van de nieuwe voorzitter nog wilde organiseren. Ook wilde hij het gedwongen vertrek van PvdA-medewerkers begeleiden. Door het verlies van 29 zetels en dus partijsubsidie, raakten tientallen medewerkers hun baan kwijt.

STER reclame