Astrid Oosenbrug in de Tweede Kamer ANP

Oud-Kamerlid Astrid Oosenbrug en beleidsmedewerker Gerard Oosterwijk hebben zich als eerste kandidaten gemeld voor het partijvoorzitterschap van de PvdA. Ze willen samen Hans Spekman opvolgen en van het voorzitterschap een duobaan maken.

De 48-jarige Oosenbrug stopte in maart als Kamerlid. Ze zat sinds 2012 namens de PvdA in de Tweede Kamer. Daar hield ze zich bezig met de portefeuilles ICT bij de overheid, telecommunicatie, privacy en auteursrecht. Voordat ze Kamerlid werd, was ze twee jaar lid van de gemeenteraad in Lansingerland, een gemeente in Zuid-Holland.

Oosterwijk (32) werkt als beleidsmedewerker van de PvdA-fractie in Brussel. Het tweetal wil de partij teruggeven aan de leden. Ze hebben zich aangemeld voordat de inschrijving voor het voorzitterschap is geopend.

Spekman werd in 2012 verkozen tot voorzitter van de PvdA. Hij maakte in maart bekend dat hij dit najaar aftreedt. Hij vond dat hij niet kon aanblijven omdat discussie was ontstaan over zijn positie en hij vond dat er eenheid nodig was in de partij.

De partijvoorzitter werd door velen verantwoordelijk gehouden voor de historische verkiezingsnederlaag. Hij was campagneleider en onder zijn leiding werd een lijsttrekkersverkiezing georganiseerd die slecht uitpakte.

STER reclame