Spekman maakte zijn aftreden bekend in het bijzijn van Lodewijk Asscher ANP

PvdA-voorzitter Spekman treedt per 7 oktober af. Hij vindt dat hij niet kan aanblijven omdat er discussie over zijn positie is ontstaan en er nu eenheid nodig is. Hij gaat niet meteen weg omdat hij de verkiezing van een nieuwe voorzitter nog wil voorbereiden. Ook wil hij het gedwongen vertrek van medewerkers zorgvuldig begeleiden. Doordat de PvdA 29 zetels heeft verloren, krijgt de partij minder subsidie, waardoor tientallen medewerkers hun baan kwijtraken.    

Velen houden Spekman verantwoordelijk voor de dramatische verkiezingsnederlaag. Hij was campagneleider en bovendien wordt hem kwalijk genomen dat hij de lijsttrekkersverkiezing tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher doordrukte. Die pakte verkeerd uit doordat de winnaar, Asscher, weinig tijd had om wat van de campagne te maken. Bovendien beschadigde Asscher zichzelf door Samsom aan te vallen. Dat werd als weinig geloofwaardig beschouwd, omdat de twee leiders van de PvdA het tot dan toe volledig eens leken te zijn.    

'Discussie rond mijn persoon ondermijnt eenheid in de partij'

In 2015 werd Spekmans voorzitterschap voor vier jaar verlengd omdat er geen andere kandidaten waren. Spekman zei gisteren dat hij het liefst wilde aanblijven als voorzitter, maar bereid was op te stappen als de leden dat wilden. 

Spekman legde een persverklaring af met partijleider Asscher aan zijn zijde. Asscher zei dat Spekman wat hem betreft niet weg had hoeven gaan. "Ik ben blij dat hij niet meteen opstapt maar zegt: ik ben verantwoordelijk voor het vervolg."

Opvolging

Het partijbestuur wil dat de leden in september een nieuwe voorzitter kiezen. Belangstellenden moeten zich vóór de zomer kandidaat stellen. Spekman treedt terug op het partijcongres van 7 oktober, waarna de nieuwe voorzitter het overneemt.

Het partijbestuur kwam bijeen om de Ledenraad van morgen in Utrecht voor te bereiden. Fractievoorzitter Van der Velde van de PvdA in Enschede wilde dat de leden zich daar zouden uitspreken over de vraag of  Spekman hun vertrouwen nog had.

STER reclame