Afonso Alves na zijn historische zevenklapper
NOS VoetbalAangepast

Tien jaar later: Alves dankzij zevenklapper weer geliefd in Heerenveen

Johan Cruijff en Marco van Basten maakten ooit zes goals in één eredivisiewedstrijd. Zoals in een verder verleden Piet Kerkhoffs (SC Enschede) en Dirk Lammers (DOS) dat ook deden. Maar het record is met zeven goals in handen van Afonso Alves.

De Braziliaan deed dat precies tien jaar geleden namens Heerenveen toen Heracles Almelo in het Abe Lenstra Stadion op een 9-0 nederlaag werd getrakteerd.

Zevenklapper Afonso Alves

Gerald Sibon was die dag de andere aanvaller van de Friezen en goed voor 'slechts' twee van de negen doelpunten. Hij kan zich de ontmoeting met Heracles nog goed herinneren. "Ja, die wedstrijd staat op mijn netvlies gebrand. Het was heel bijzonder."

Dat had ook met de aanloop naar het duel te maken, want er was sprake van een kleine crisis in Heerenveen. De ploeg van Gertjan Verbeek bezette de twaalfde plaats in de eredivisie en was net genadeloos uit de Europa League geknikkerd door Helsingborgs, dat Heerenveen met 5-1 declasseerde.

Conflict

Juist in die wedstrijd had Alves zijn rentree in de basis gemaakt, nadat hij de competitiestart had gemist vanwege een conflict met Heerenveen. De Braziliaan wilde de 34 goals van zijn eerste seizoen verzilveren, maar de club werkte niet mee aan een transfer. Voor Alves reden om zich pas veel te laat weer in Nederland te melden.

Sibon: "Hij had dus echt wel iets te bewijzen toen hij terugkeerde. Ik merkte ook wel dat er een druk van hem afviel na de eerste goal tegen Heracles. Al was-ie niet eens extreem blij. Het maken van doelpunten was voor hem eigenlijk maar iets alledaags."

Afonso Alves en Gerald Sibon tijdens het historische duel in 2007

Alledaags was die najaarsdag van 2007 voor Marnix Smit allerminst. De verdediger van Heracles noemt de wedstrijd het dieptepunt van zijn loopbaan.

"Dat was een flinke afgang." Eentje waar hij tien jaar later nog steeds weleens aan wordt herinnerd. "Bij mij op kantoor werken de nodige voetballiefhebbers en vooral die met een voorkeur voor FC Twente vinden het leuk om over Alves te beginnen."

Afonso Alves is Marnix Smit (liggend) te vlug af

Terwijl de spelers van Heracles wel door de grond konden zakken, werd Alves ook bij doelpunt vijf, zes en zeven niet uitzinnig van vreugde. Sibon denkt dat het arbeidsconflict daarbij van invloed was.

"Misschien was hij nog schuldbewust omdat hij de club in de eerste weken van het seizoen had laten zitten en dacht hij dat dit het minste was wat-ie kon doen."

'Met die publiekswissel was ik niet blij'

In de slotfase van de wedstrijd beloonde Verbeek de Braziliaan met een publiekswissel, al kwam er niemand voor Alves in de plaats aangezien Heerenveen al drie keer had gewisseld.

"Ik was daar niet blij mee", weet Sibon nog. "Want ik wilde nog voor de tiende goal gaan. 9-0 winnen is natuurlijk al mooi, zeker voor een club als Heerenveen, maar 10-0 zou helemaal uniek zijn."

Sibon vervolgt: "Maar nu snap ik het wel hoor. Het was een bijzondere prestatie en bij dat moment werd nog eens duidelijk dat alles was vergeven en vergeten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl