Nederland volop aanwezig in top-100 'slechtste Premier League-spitsen'

Aangepast
AFP

Omdat de Premier League 25 jaar bestaat, heeft de tabloid Daily Mail een top-100 samengesteld van slechtste spitsen ooit in de Engelse competitie. Daarin komen zes Nederlanders voor en acht andere spelers met een eredivisieverleden.

Bij een van die acht spelers, de nummer vijf Afonso Alves, is het bijschrift: "Hij is het onmiskenbare bewijs dat je het voetbal in Nederland niet kan vertrouwen." De Braziliaan werd bij sc Heerenveen topscorer van Nederland, maar flopte bij Middlesbrough.

Zijn beste moment was een no-look pass naar helemaal niemand.

De Daily Mail over Ricky van Wolfswinkel

Ook de nummer een op de lijst is een voormalig topscorer van de eredivisie: oud-AZ-speler Jozy Altidore. In Engeland kwam de Amerikaan bij Hull City en Sunderland in zeventig duels tot slechts twee goals.

"Hij was groot en sterk en had een kolos moeten zijn, maar dat was hij niet", schrijft de Daily Mail. "Onhandig aan de bal en wild voor de goal. Het was de slechtst mogelijke combinatie."

Jozy Altidore in het shirt van Sunderland Pro Shots

De Nederlanders Ricky van Wolfswinkel (9), Erik Meijer (10) en Vincent Janssen (12) staan ook hoog op de lijst. Ook bij hen zijn de bijschriften van de Daily Mail pijnlijk.

Over Van Wolfswinkel: "Hij scoorde bij zijn debuut voor Norwich City, maar daarna niet meer. Toen het april werd, had hij nog maar acht keer binnen de palen geschoten. Zijn beste moment was een no-look pass naar helemaal niemand."

En Meijer: "Hij rende vooral veel rond bij Liverpool (waar hij twee keer scoorde in 24 duels). Zijn over-mijn-lijk-mentaliteit deed andere vaardigheden verbleken."

Ricky van Wolfswinkel bij Norwich City Pro Shots

Janssen is pas net een paar weken weg bij Tottenham Hotspur, waar hij in totaal twee veldgoals maakte. "Vanwege zijn gebrek aan snelheid en fysiek is hij gedumpt bij Fenerbah├že. Die gaan we niet snel meer terugzien."

De andere Nederlanders in de tophonderd zijn Marvin Emnes, Marco Boogers en Luuk de Jong.

Kezman, Tomasson en anderen

Ook voormalig eredivisiespelers Mateja Kezman (PSV), Yaya Sanogo (Ajax), Giorgios Samaras (sc Heerenveen), Albert Luque (Ajax), Jon Dahl Tomasson (sc Heerenveen en Feyenoord) en Ebi Smolarek (Feyenoord en ADO Den Haag) komen in de lijst voor.

Top-10 en prominenten slechtste Premier League-spitsen

Speler Clubs Engeland
1. Jozy Altidore Hull City, Sunderland
2. Ali Dia Southampton
3. Ade Akinbiyi Leicester City
4. Stephane Guivarc'h Newcastle United
5. Afonso Alves Middlesbrough
6. Victor Anichebe Everton, West Bromwich Albion, Sunderland
7. Konstantinos Mitroglou Fulham
8. Andreas Cornelius Cardiff City
9. Ricky van Wolfswinkel Norwich City
10. Erik Meijer Liverpool
12. Vincent Janssen Tottenham Hotspur
15. Mateja Kezman Chelsea
18. Yaya Sanogo Arsenal, Crystal Palace
24. Giorgios Samaras Manchester City
27. Marvin Emnes Middlesbrough, Swansea
30. Marco Boogers West Ham United
38. Albert Luque Newcastle United
44. Jon Dahl Tomasson Newcastle United
59. Ebi Smolarek Bolton Wanderers
75. Luuk de Jong Newcastle United

STER Reclame