'Opvallend gemakkelijk' hoger loon voor textielwerkers Cambodja
Het goede nieuws: het minimumloon in de Cambodjaanse textielindustrie stijgt weer met zo'n 11 procent. Het slechte nieuws: 145 euro per maand is nog steeds te weinig om van rond te komen.
"Het is een gebaar van de premier om de textielwerkers voor zich te winnen", zegt correspondent Michel Maas. Samdech Hun Sen regeert al dertig jaar over het land in Zuidoost-Azië. De verkiezingen naderen en Hun Sen heeft de stemmen van de 700.000 arbeiders hard nodig.
Jarenlang heeft deze groep actiegevoerd voor meer loon. "Tot voor kort waren ze heel militant - voor de oppositie en tegen Hun Sen", legt Maas uit. "Ze hebben zelfs moeten vechten met de politie voor loonsverhoging. Maar die krijgen ze de afgelopen jaren opvallend gemakkelijk."
Het minimumloon steeg in vijf jaar tijd van 52 euro per maand tot 130 euro nu. Volgend jaar zet Hun Sen die stijgende lijn dus door en wordt het minimumloon 145 euro. Volgens Maas is het onderdeel van zijn campagne. "Hij wil de oppositie, die met elke verkiezing sterker is geworden, de pas afsnijden."
Dat probeert de Cambodjaanse premier niet alleen door stemmen te winnen. Er loopt onder meer een rechtszaak om de grootste oppositiepartij (CNRP) te verbieden. De CNRP-voorzitter werd vorige maand opgepakt wegens verraad. "Tientallen parlementariërs zijn uit voorzorg naar het buitenland gegaan om niet in de gevangenis te raken."
Maas zegt dat Hun Sen wetten veranderde om oppositieleiders te kunnen opsluiten. "Hij doet er alles aan om te zorgen dat hij volgend jaar een makkelijke overwinning tegemoet gaat. Maar de aanhang van de oppositie weet dat en laat zich niet voor de gek houden."
De correspondent schat dat dit pakweg de helft van de zestien miljoen inwoners van het land betreft. Het kunnen dus een spannende verkiezingen worden volgend jaar, als het CNRP mee mag doen.
Voor de textielarbeiders is er sowieso al winst: hun lonen gaan immers weer omhoog. "Het komt al veel dichter bij wat ze daadwerkelijk nodig hebben", zegt Maas.