Oppositieleider Kem Sokha van Cambodja met achter zich zijn vrouw
NOS Nieuws

Cambodjaanse oppositieleider opgepakt

De Cambodjaanse politie heeft in de hoofdstad Phnom Penh oppositieleider Kem Sokha gearresteerd. Hij wordt verdacht van verraad.

In een verklaring zegt de regering bewijs te hebben dat wijst op "samenzweringsplannen van Kem Sokha, anderen en buitenlanders om Cambodja te beschadigen". Onder het bewijs zou een video zijn.

Het Cambodjaanse nieuwsagentschap Fresh News claimt een video te hebben waarin Sokha zegt de regering omver te willen werpen, met hulp van de Verenigde Staten. Onduidelijk is of dat ook de video is waarnaar de regering verwijst.

De dochter van Sokha zegt op Twitter dat de oppositieleider samen met zijn bodyguards is meegenomen. "Hij is geboeid afgevoerd, zonder arrestatiebevel", zegt ze. 100 tot 200 agenten zouden haar vaders woning zijn binnengevallen en vernielingen hebben aangericht.

Spanning

In Cambodja wordt met spanning uitgekeken naar de landelijke verkiezingen van volgend jaar. De partij van premier Hun Sen, die al dertig jaar aan de macht is, won in juni de lokale verkiezingen, maar de oppositie deed het opvallend goed.

In aanloop naar de landelijke verkiezingen heeft de regering de afgelopen maanden onder meer de persvrijheid aan banden gelegd. Radiozenders mochten niet meer uitzenden en een onafhankelijke krant kreeg onlangs een belastingaanslag van omgerekend zes miljoen euro. Als er niet wordt betaald, wordt de krant opgeheven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl