Zelfs wapenlobby pleit voor aanscherping regels na bloedbad in Las Vegas

Aangepast
Bump stocks veranderen semi-automatische wapens in volautomatische AFP

De Amerikaanse wapenlobby wil naar aanleiding van het bloedbad in Las Vegas een deel van de wapenwet aanscherpen. De National Rifle Association (NRA) pleit voor aanvullende regels voor zogeheten bump stocks.

Schutter Stephen Paddock gebruikte bump stocks om zijn semi-automatische wapens te kunnen gebruiken als volautomatische geweren. Die hulpstukken worden gebruikt om de strenge wapenregels voor machinegeweren te omzeilen.

De lobby-organisatie roept in een verklaring de toezichthouder op om direct te onderzoeken of bump stocks legaal zijn. "De NRA gelooft dat voor apparaten die halfautomatische wapens veranderen in volautomatische aanvullende regels nodig zijn." Het pleidooi is opvallend, omdat de NRA vrijwel altijd tegen aanscherping van de wapenwet is.

Witte Huis

Het Witte Huis zegt in een reactie open te staan voor het voorstel van de NRA. "We verwelkomen de discussie hierover en we willen hier graag over doorpraten", zegt een woordvoerder.

Na de aanslag in Las Vegas, waarbij 59 doden vielen, pleitten Congresleden voor het aanscherpen van de gehele wapenwet. De NRA blijft daar fel tegen: "Het afpakken van wapens van Amerikanen die zich aan de wet houden, naar aanleiding van de daden van een gek, helpt niet om aanvallen te voorkomen."

STER Reclame