afp

"Hij deed geen alarmbellen bij mij afgaan. Hij kwam binnen en wilde een wapen kopen. Hij wist precies wat hij wilde: een shotgun."

Vuurwapenverkoper Chris Michel werd niet goed toen hij gisteren de foto van de man zag die in Las Vegas tientallen mensen doodschoot. Hij had begin dit jaar een geweer verkocht aan de 64-jarige Stephen Paddock. "Hij kwam op mij totaal niet over als iemand met een probleem", zegt hij tegen een lokale nieuwszender.

Arsenaal

De shotgun was een van de meer dan veertig wapens in het bezit van Paddock. In de hotelkamer van waaruit hij schoot op festivalgangers vonden politiemensen zeker 23 vuurwapens. In zijn huis in Mesquite lagen nog eens negentien wapens en duizenden patronen.

De politie heeft nog geen details gegeven over welke wapens Paddock gebruikte om de aanslag te plegen. Op beelden van de aanslag is te horen dat de massamoordenaar in korte tijd veel kogels afvuurde, alsof hij een mitrailleur had.

Schietpartij vanuit hotelkamer op festival in Las Vegas

Het bezit van zo'n volautomatisch wapen of machinegeweer, waarbij de schutter de trekker maar een keer hoeft over te halen om kogels te blijven afvuren, is legaal in de Verenigde Staten. Maar het is, in tegenstelling tot reguliere semi-automatische wapens, niet eenvoudig om er eentje te kopen.

Een koper moet toezichthouder ATF 200 dollar betalen en een zeer grondig antecedentenonderzoek van de FBI ondergaan. De federale politiedienst kijkt dan of er in het verleden iets is gebeurd waardoor het onverstandig is om iemand een mitrailleur te laten kopen. Het gaat bijvoorbeeld om meldingen van huiselijk geweld of een strafblad.

Het onderzoek kan maanden duren, want het is even streng als werknemers van de FBI krijgen voordat ze in dienst worden genomen.

Na een geslaagde check is de koper er nog niet: een machinegeweer kost al snel duizenden dollars. Bovendien is ook de munitie niet goedkoop.

Tóch een machinegeweer

Slimme ondernemers hebben hier wat op gevonden. Zij brengen voor een schamele 100 dollar gadgets op de markt waarmee mensen van hun semi-automatische vuurwapen een machinegeweer kunnen maken. Dergelijke aanvalswapens, zoals de bekende AR-15, zijn in verreweg de meeste Amerikaanse staten doodeenvoudig te krijgen.

Een AR-15-geweer Chris Wilkening - Flickr / CC 2.0 by-nc-sa

Volstrekt legaal is bijvoorbeeld een bump stock. Dat is een schouderstuk dat meebeweegt met de terugslag van het geweer, waardoor de vinger van de schutter opnieuw tegen de trekker aankomt.

Hierdoor kan iemand in korte tijd heel veel kogels afvuren, zeker als hij een groot magazijn gebruikt. Ook dergelijke magazijnen zijn dikwijls niet gereguleerd.

Dan krijgt je dit:

De schutter in bovenstaande video vuurt in 7 seconden honderd kogels af. Verschillende Amerikaanse media melden op basis van bronnen bij de recherche van Las Vegas dat in Paddocks hotelkamer twee bump stocks zijn gevonden. Dat zou verklaren waardoor het leek alsof hij met een mitrailleur schoot.

Ook had hij twee wapens op statieven gemonteerd en gebruikte hij telescoopvizieren. Dat stelde hem in staat om over een afstand van zo'n 400 meter nog gericht op het publiek te kunnen schieten, met zeker 59 doden en meer dan 500 gewonden tot gevolg.

STER reclame