ANP
NOS Nieuws

Flexwet op de helling voor inval-leerkrachten

De partijen die de laatste hand leggen aan een nieuwe coalitie willen de Wet Werk en Zekerheid (WWZ, of flexwet) zodanig aanpassen, dat het voor scholen weer makkelijker wordt om inval-leerkrachten in te zetten als de vaste juf of meester ziek is. Dat zeggen bronnen in Den Haag.

Veel scholen klagen dat ze klassen naar huis moeten sturen vanwege een tekort aan invallers. Dat komt volgens de scholen door de flexwet die sinds 2015 van kracht is. Die heeft tot gevolg dat docenten al na zes invalbeurten in een jaar in vaste dienst genomen moeten worden. Schoolbesturen zeggen dat ze daar geen geld voor hebben.

Wildgroei tijdelijke contracten

Demissionair minister Asscher heeft tot nu toe geweigerd iets aan de wet te veranderen. Volgens hem zijn er nog steeds voldoende mogelijkheden voor scholen om invallers in te huren.

Maar het nieuwe kabinet wil de wet nu toch aanpassen. De WWZ moet de wildgroei aan tijdelijke contracten tegen gaan; het was nooit de bedoeling dat scholen verplicht zouden worden om invallers in vaste dienst te nemen.

Volgens ingewijden wordt het overigens juridisch nog een hele toer om voor leerkrachten een uitzonderingspositie te maken in de wet. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie denken dat het wel mogelijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl