Carles Puigdemont in Barcelona EPA

De Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont heeft in een televisietoespraak gezegd dat hij voorstander is van bemiddeling in de politieke crisis die is ontstaan na het referendum, maar dat de Spaanse regering daarin niet wil meegaan. Hij zei dat hij al van verschillende kanten een aanbod heeft gekregen om te bemiddelen, maar noemde geen namen.

Hij noemde de houding van Madrid catastrofaal voor Catalonië. "Ik zal het zo vaak herhalen als nodig is: dialoog en overeenstemming zijn deel van onze politieke cultuur. Maar de staat wil niet op het aanbod ingaan." De regering is onverantwoordelijk, zei Puigdemont.

'Koning negeert volk'

Ook uitte de regiopresident kritiek op koning Felipe, die het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum gisteren onverantwoord en ongrondwettelijk noemde. Volgens Puigdemont gaat Felipe mee in het beleid van de Spaanse regering, dat tegen Catalonië is gericht. Daarmee negeert de koning miljoenen Catalanen, zei hij.

Zondag sprak 90 procent van de Catalanen die gingen stemmen zich uit voor onafhankelijkheid. "We moeten die uitkomst respecteren", zei Puigdemont daarover.

'Mijn regering wijkt geen milimeter van onze vreedzame koers.'

De verwachting is dat het Catalaanse parlement begin volgende week zal stemmen voor onafhankelijkheid van Spanje. In zijn toespraak zei Puigdemont daar niets over.

Mocht het parlement instemmen met onafhankelijkheid, dan komen er eerst nieuwe verkiezingen in Catalonië. Puigdemont zal dan terugtreden. De nieuwe regering zal met Madrid moeten gaan onderhandelen.

Premier Rajoy heeft in een reactie op de speech van Puigdemont laten weten dat Catalonië als het wil praten, eerst de wet zal moeten respecteren.

STER reclame