Een hoestende Theresa May op het partijcongres
NOS NieuwsAangepast

Britse premier biedt sputterend excuus aan voor uitslag verkiezingen

De Britse premier May heeft op het partijcongres van de Conservatieven nogmaals haar excuus aangeboden voor de slechte uitslag bij de verkiezingen van afgelopen zomer. In haar afsluitende toespraak, geplaagd door hoestbuien, kondigde ze aan dat ze de "Britse droom" waarin "nieuwe generaties het beter krijgen" wil herstellen.

May: onze campagne was slecht, het was mijn fout

"Het had een speech moeten worden waarin ze eenheid wilde uitstralen, maar dat ging niet helemaal goed", zegt correspondent Tim de Wit. Een zware hoestbui en een zere keel maakten het moeilijk voor May om zich uit te drukken.

Ook werd ze onderbroken door een komiek die op het podium klom en haar schertsend een brief overhandigde waarin haar ontslag werd aangekondigd, naar eigen zeggen namens Boris Johnson.

Johnson, minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet van May, heeft een paar dagen geleden zijn eigen versie van de brexit uitgelegd in een interview met de Britse krant The Sun. Hoewel May ontkent dat Johnson haar positie ondermijnt met zijn afwijkende brexit-ideeën, wordt hij vaak genoemd als de verantwoordelijke voor de onenigheid in de Britse regering.

Medelijden

Terwijl May in haar toespraak vertelde over haar drijfveren als conservatief politica, viel een deel van een bord van de muur waarop het motto van het congres stond. May werd na afloop van haar speech omhelsd door haar echtgenoot Philip.

"Wat ik na afloop hoorde, was vooral dat veel mensen medelijden met haar hadden", zegt correspondent De Wit. "Daarmee heb ik het idee dat ze wel weer wat steviger in haar schoenen staat."

In haar toespraak zei May dat Europese burgers ook na de brexit welkom blijven in het Verenigd Koninkrijk. Ze zei dat ze er zeker van was dat Groot-Brittannië en de EU een akkoord kunnen bereiken. Verder kondigde ze nieuwe woningen en een maximumprijs voor energie aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl