NOS NieuwsAangepast

Tien automatische wapens, 59 doden: de feiten over Las Vegas

Video: de aanslag in Las Vegas, 'schoten van de 32e verdieping'

Ik kan me op dit moment niet in de geest van een psychopaat verplaatsen.

Sheriff Joseph Lombardo

21.40 uur (lokale tijd)

Op de beroemde strip van Las Vegas, tegenover hotel Mandalay Bay, is de derde avond van het openluchtcountryfestival Route 91 Harvest bezig. Tijdens een van de laatste optredens, tussen 22.00 uur en 23.00 uur, wordt opeens geschoten. Op dat moment stonden er ongeveer 22.000 mensen op het terrein. Country-ster Jason Aldean stond op het podium.

22.08 uur

In zijn hotelkamer op de 32ste verdieping in het Mandalay Bay Resort maakt hij een raam kapot en begint de 64-jarige Stephen Paddock op de menigte te schieten. Hij vuurt verschillende salvo's, minutenlang. Mensen in het publiek raken in paniek en beginnen te rennen. Ze proberen zo snel mogelijk het enorme terrein te verlaten. Zeker 59 mensen worden doodgeschoten. Minstens 500 mensen raken gewond.

22.15 uur

De politie gaat op zoek naar de dader. Het rookalarm is afgegaan in de hotelkamer van Paddock, door rook die vrijkomt bij het schieten. Daarom weten de autoriteiten op welke kamer hij zit.

23.58 uur

Een speciaal team van de politie laat de deur van de hotelkamer van Paddocks met explosieven ontploffen. Daar treft het SWAT-team de man dood aan. Hij heeft zelfmoord gepleegd. Naast hem liggen tien automatische wapens.

Randy Beaumont / NOS
Overzicht aanslag Las Vegas

3.30 uur

Paddock is een witte man van 64 die in Mesquite in Nevada woonde, maakt de politie bekend. De laatste vijf jaar leefde hij in een gemeenschap voor ouderen in Mesquite. Volgens Paddocks familie hield Stephen van gokken en luisterde hij naar countrymuziek.

Paddock heeft, volgens sheriff Joseph Lombardo van Las Vegas, gehandeld als een lone wolf, een eenling. Volgens de autoriteiten had hij geen banden met terreurgroepen, toch heeft Islamitische Staat (IS) inmiddels de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Net als bij eerdere aanslagen maakten ze dat bekend via het aan IS gelieerde persbureau Amaq. De Amerikaanse autoriteiten nemen die claim niet serieus.

Over het motief van Paddock maakt de politie nog niks bekend. "Ik kan me op dit moment niet in de geest van een psychopaat verplaatsen", zegt sheriff Joseph Lombardo op een persconferentie.

  • Getty Images
    Gaten in de ramen op de 32ste verdieping van Mandalay Bay Resort
  • EPA
  • EPA
  • AFP
  • EPA

Het onderzoek

Na de aanslag gaat de politie op zoek naar zijn huisgenote, maar die blijkt niets met de aanslag te maken te hebben. Ook de twee auto's van Paddock waarnaar de politie op zoek was, zijn gevonden. De politie en de FBI doen onderzoek in de omgeving van het festivalterrein.

Nog nooit in de moderne geschiedenis heeft een aanslag waarbij wapens werden gebruikt in de VS zo veel levens geëist. Bij het bloedbad in de nachtclub Pulse in Orlando vielen vorig jaar 49 doden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl