Politie bij Mandalay Hotel in Las Vegas
NOS NieuwsAangepast

Politie: dader Las Vegas had geen banden met terreurgroepen

Stephen Paddock, de dader van de schietpartij in Las Vegas, was een witte man van 64 die in Mesquite in Nevada woonde. Wat zijn motief was, is nog onbekend. Volgens de politie had hij geen banden met terroristische organisaties. Wel is de verantwoordelijkheid voor de aanslag inmiddels opgeëist door Islamitische Staat. Onduidelijk is nog of er enige grond is voor die claim.

Stephen Paddock, de dader van de aanslag in Las Vegas

De man beschoot een menigte bij een countryfestival vanuit een hotelkamer op de 32ste verdieping van een hotel aan de overkant. Daarbij vielen meer dan vijftig doden en zeker 400 gewonden.

De deur van de hotelkamer waarin hij zich verschanste, werd door een SWAT-team opgeblazen. Na de explosie bleek dat Paddock zelfmoord had gepleegd, zo werd vanmiddag door de sheriff op een persconferentie bekendgemaakt. Er lagen zo'n tien automatische wapens op de kamer.

Overzicht aanslag Las Vegas

Volgens de sheriff was Paddock een lone wolf, een eenling. Niet lang na de persconferentie van de sheriff eiste de terroristische organisatie Islamitische Staat de verantwoordelijkheid op. Net als bij eerdere aanslagen gebeurde dat via het aan IS gelieerde persbureau Amaq.

IS levert geen bewijs, maar zegt in de verklaring dat de dader een "soldaat van het kalifaat is", die enkele maanden geleden is bekeerd tot de islam. In een reactie op de claim herhaalde de FBI dat er geen aanwijzingen zijn dat Paddock contacten had met terroristische groeperingen.

Gepensioneerden

Paddock woonde eerder in Reno en verschillende andere plaatsen in Nevada en Californië. De laatste vijf jaar woonde hij in een gemeenschap voor ouderen in Mesquite.

Mesquite ligt op ruim een uur rijden van Las Vegas aan de grens tussen Nevada en Arizona. Er wonen ruim 17.000 mensen onder wie veel gepensioneerden.

Gokken en countrymuziek

Stephens broer, Eric Paddock, zegt dat hij nooit had verwacht dat Stephen dit zou doen. "Hij heeft geen politieke voorkeur of religieuze voorkeur, voor zover we weten", zegt Eric tegen Daily Mail. "Onze condoleances gaan uit naar alle slachtoffers en hun familie."

Volgens Paddocks familie hield Stephen van gokken in hotels in Las Vegas en luisterde hij countrymuziek. Ook ging hij vaker naar concerten in de stad. Hij had een vliegbrevet en twee vliegtuigjes.

Politie: schutter is dood, we zijn op zoek naar zijn reisgenoot

Vrouw

Paddock woonde samen met de 62-jarige Marilou Danley. Zij is inmiddels door de politie opgespoord en wordt gehoord. Mogelijk kan zij meer informatie geven over het motief van de schutter.

De politie heeft zijn woning doorzocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl