In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Staatstoezicht kritisch over aardwarmteproject Groningen

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft een kritisch advies uitgebracht over het aardwarmteproject van de gemeente Groningen. De toezichthouder vindt dat het risico op aardbevingen "stelselmatig" wordt onderschat door de gemeente en Waterbedrijf Groningen, die verenigd zijn in WarmteStad.

Mede door WarmteStad moet Groningen in 2035 energie-neutraal zijn. Het initiatief voor de aardwarmte werd daarom in 2014 gelanceerd.

De toezichthouder heeft meer kritiek op het aardwarmteproject. Er zou een gebrek aan expertise zijn en de slechte kwaliteit van sommige rapporten zou niet worden onderkend.

Risicoanalyse

SodM moet de minister vertellen of het project mag doorgaan. Dat mag voorlopig, adviseert het SodM, maar alleen om een seismische risicoanalyse te maken. Zo'n risicoanalyse hoeft normaal gesproken pas veel later in het project te worden gedaan, maar omdat de plek van de boring vlak naast het Groninger gasveld ligt, wil het SodM nu al duidelijkheid over het risico op aardbevingen.

Als de risicoanalyse klaar is, komt het SodM met een definitief advies aan de minister over of er daadwerkelijk naar aardwarmte mag worden geboord, meldt RTV Noord.

Advertentie via Ster.nl