Minister Henk Kamp bij een aardwarmte-installatie
NOS NieuwsAangepast

Risico's bij winning aardwarmte onderschat, waarschuwt Staatstoezicht

De veiligheidsrisico's bij de winning van aardwarmte worden onderschat, zegt het Staatstoezicht op de Mijnen. Ook worden wet- en regelgeving niet goed genoeg nageleefd.

Het Staatstoezicht trekt die conclusie in een rapport over de winning van aardwarmte in Nederland. Daarin staat dat de relatief nieuwe sector moeite heeft om de nodige expertise en ervaring bij elkaar te krijgen, met alle risico's van dien.

Zo zijn incidenten met aardwarmte-installaties mogelijk te wijten aan slechte materialen of onvoldoende deskundig personeel. Als voorbeeld worden de stalen buizen genoemd die bij twee projecten zijn gebruikt. Die bleken van matige kwaliteit, waardoor de wanddikte door corrosie en erosie "onverwacht snel" was afgenomen. Ook is vorig jaar een project tijdelijk stilgelegd omdat de toezichthouder geen vertrouwen had in de samenwerking van de betrokken adviseurs en aannemers.

Volwassen

Het Staatstoezicht adviseert het ministerie van Economische Zaken om strengere eisen op te stellen voor de sector. Het is tijd dat de sector volwassen wordt, zegt inspecteur-generaal Van der Meijden. Dat kan door te leren van de olie- en gassector. Daar spelen dezelfde risico's.

Ook beklaagt de inspecteur dat in de beginjaren van de geothermie vergunningen zijn afgegeven voor experimenten in gebieden waar dat volgens de inspecteur niet wenselijk is. Zo kan in gebieden waar een verhoogd risico is op aardbevingen, zoals Groningen, een "aansprakelijkheidsdilemma" ontstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl