Het verboden boek over Marianne Vaatstra
NOS NieuwsAangepast

Publicist moet moeder Marianne Vaatstra half miljoen euro betalen

De moeder van Marianne Vaatstra heeft recht op 500.000 euro schadevergoeding van publicist Wim Dankbaar. Dat heeft de rechtbank in Haarlem geoordeeld.

Dankbaar werd in augustus veroordeeld tot dwangsommen als hij bepaalde uitspraken over de moeder, Maaike Terpstra, niet zou rectificeren en van zijn website en Facebookpagina zou verwijderen.

Volgens de rechtbank heeft Dankbaar zich niet aan het vonnis gehouden, doordat hij een aantal teksten heeft laten staan. Ook was de rectificatie niet zoals de rechtbank had opgelegd.

Verboden dagboek

Terpstra en Dankbaar zijn al jaren in een strijd verwikkeld. De schrijver bracht in 2014 Het Verboden dagboek van Maaike Vaatstra uit, over de moord op Marianne Vaatstra. In het het boek staat dat het OM met vervalst bewijs de verkeerde dader heeft gepakt.

In het boek staan passages uit het dagboek van Maaike Terpstra (voorheen Vaatstra). Het dagboek kwam via een bekende van Terpstra in handen van Dankbaar.

In 2015 oordeelde een rechter dat het auteursrecht van de moeder was geschonden. De hele oplage van het boek moest worden vernietigd. Later kreeg Terpstra nog een schadevergoeding van 200.000 euro toegewezen.

Jasper S.

De 16-jarige Marianne Vaatstra werd in 1999 verkracht en vermoord bij Veenklooster. Jarenlang bleef onduidelijk wie er verantwoordelijk was voor de dood van de vrouw.

Pas in 2012 werd Jasper S. opgepakt na een groot dna-onderzoek in de regio. Hij heeft bekend, maar nog altijd is veel onduidelijk over die bewuste nacht. S. verklaarde tijdens de rechtszaak dat hij zich veel dingen niet meer kan herinneren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl