ANP
NOS Nieuws

Moeder Vaatstra krijgt schadevergoeding om boek

De moeder van Marianne Vaatstra heeft volgens de rechter recht op zeker 200.000 euro schadevergoeding vanwege de uitgave van het boek over de moord op haar dochter. De rechtbank in Leeuwarden en het gerechtshof in Amsterdam hebben dat in twee procedures besloten, schrijft het AD.

In 2013 bepaalde de rechter al dat Het Verboden Dagboek van Maaike Vaatstra niet mocht worden gepubliceerd. De inhoud van het dagboek is auteursrechtelijk beschermd werk oordeelde de rechter. Het gerechtshof oordeelde later dat schrijvers Wim Dankbaar en Hans Mauritz de hele oplage van het boek moesten laten vernietigen. Daarnaast werd een dwangsom opgelegd van 1000 euro per dag, die kon oplopen tot 200.000 euro.

Het gerechtshof in Amsterdam kent nu de maximale 200.000 euro toe, omdat de boeken nog steeds in omloop zijn. Ook hadden de schrijvers beter hun best moeten doen om de boeken te vernietigen. De rechtbank in Leeuwarden besloot in een aparte procedure dat Dankbaar 66.000 euro moet betalen.

266.000 euro?

Het is onduidelijk of de moeder nu 266.000 euro schadevergoeding krijgt. Het hof in Amsterdam hield bij zijn uitspraak geen rekening met de uitspraak van de rechtbank in Leeuwarden.

De 200.000 euro waar de moeder van Marianne Vaatstra volgens het hof recht op heeft, is door haar advocaat Yehudi Moszkowicz eerder veiliggesteld door voor 200.000 euro beslag te leggen op de rekening van Dankbaar.

Tegen het AD zegt Wim Dankbaar dat hij in beroep gaat tegen beide uitspraken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl