NOS NieuwsAangepast

Brussel worstelt met kwestie-Catalonië

Waar Europese regeringsleiders en EU-vertegenwoordigers doorgaans staan te dringen om commentaar te geven op Europese kwesties en referenda, heerst in Brussel vandaag een oorverdovende stilte. Afzijdigheid is het motto, ook in de meeste Europese hoofdsteden. Want Brussel en de rest van de unie worstelen met de kwestie-Catalonië.

Tot nu toe was de officiële beleidslijn van de Europese Commissie dat de Spaanse regering met het verzet tegen het referendum over onafhankelijkheid van Catalonië in haar recht staat en dat Brussel zich niet moet bemoeien met een interne aangelegenheid. Het Constitutioneel Hof in Madrid heeft immers geoordeeld dat zo'n referendum in strijd is met de Spaanse grondwet.

"Maar nu de politie lijkt te ontsporen in het gebruik van geweld tegen de stemmers, zit de Commissie klem", zegt NOS-correspondent Arjan Noorlander in Brussel. "EU-partner Spanje staat in zijn recht. Maar nu EU-burgers te maken krijgen met politiegeweld dringt zich de vraag op: hoe kunnen we hier als Commissie nu een kant kiezen?"

Veelzeggend

Omdat dat niet lukt, blijft het stil in Brussel. Noorlander noemt het veelzeggend dat er zo weinig reacties komen. Van de fracties in het Europees Parlement spraken de Groenen zich in een persbericht uit tegen geweld. Van de regeringsleiders twitterde de Belgische premier Michel dat geweld nooit het antwoord kan zijn en dat Catalonië en Spanje er via de politieke dialoog moeten zien uit te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl