NOS SchaatsenAangepast

Straf voor Knegt, geen WB-medaille op 1.000 meter

Shorttracker Sjinkie Knegt is op de laatste dag van de wereldbekerwedstrijden in Boedapest na afloop van de finale van de 1.000 meter gediskwalificeerd.

Geen zilver, maar straf voor Knegt

De 28-jarige Fries, die zaterdag brons pakte op de 1.500 meter, streed in de slotmeters met Lim Hyo-jun om de zege, werd nipt geklopt en bleek de Zuid-Koreaan bij het finishen te hebben gehinderd.

Diskwalificatie

Halverwege de finale lag Knegt nog op de laatste plaats, maar hij werkte zich gestaag naar voren en ging de laatste ronde in als koploper. De behendige Lim passeerde hem echter net voor de laatste bocht en pakte de zege.

Knegt trachtte Lim nog achter zich te houden door hem met de arm weg te duwen en werd daarvoor gediskwalificeerd. Na afloop schatte Knegt zijn huidige vermogen op 80 procent van zijn kunnen. "Ik kan lang gaan, maar nog niet versnellen."

Knegt: zit op 80 procent

"Knegt was uitstekend", sprak bondscoach Jeroen Otter. "Volgende week (in Dordrecht, red.) moeten de overige mannen een stapje hoger en verder dan de kwartfinales komen."

Geen Nederlandse vrouwen in finale

De Nederlandse shorttracksters Yara van Kerkhof, Suzanne Schulting en Lara van Ruijven kwamen in Boedapest niet verder dan de halve finales van de 1.000 meter. Schulting, houdster van de wereldbeker op deze afstand, en Van Kerkhof kwamen nog wel in actie in de B-finale.

Daarin waren de Nederlandse vrouwen echter kansloos, omdat Schulting met een lompe actie zowel zichzelf als Van Kerkhof uitschakelde in de laatste ronde. Ze werd voor de vierde keer dit weekend gediskwalificeerd.

Schulting: niet te lang blijven treuren

"Ik baalde heel erg en Yara was er niet blij mee", zei Schulting na de B-finale. "Ik had op de rem gemoeten en heb ervan geleerd. Maar dit is shorttrack. Ik kan ook niet te lang blijven treuren. Volgende week nieuwe wereldbekerwedstrijden."

"Vier penalty's moeten we niet hebben", reageerde bondscoach Jeroen Otter. "Er is even goed gesproken en dan is het uit de lucht. Klaar. Maar vergis je niet. We hadden drie dames in de top-10 dit weekend. Dat is uitstekend. Het deelnemersveld is sterk."

Schulting zorgt voor valpartij in B-finale

De Zuid-Koreaanse Choi Min-jeon was, net als zaterdag op de 500 en 1.500 meter, een klasse apart op de 1.000 meter. Ze won met overmacht haar derde wereldbekergoud van het shorttrackseizoen.

De wereldbekerwedstrijden in Hongarije zijn de eerste races van het shorttrackseizoen. Volgende week verhuist het peloton naar Dordrecht.

Geen twijfel bij Otter: het komt helemaal goed

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl