Hoornaar (vespa crabro)
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Zeeland ruimt nest Aziatische hoornaar

In het Zeeuwse dorp Dreischor is een nest van de Aziatische hoornaar geruimd. Ruim een week geleden werd de grote wespensoort voor het eerst op Schouwen-Duiveland gesignaleerd. Daarop begon de provincie Zeeland een zoektocht naar het nest.

Eerst werd gekeken naar de vliegroutes van het insect, dat op de lijst van ongewenste invasieve exoten staat. Daardoor kon worden vastgesteld in welk deel van Dreischor het nest moest zitten.

Gisteren werd volgens Omroep Zeeland het nest gevonden met warmtecamera's aan een drone en vanaf de grond. Nog dezelfde dag hebben deskundigen de hoornaars bestreden. De provincie houdt het gebied de komende tijd in de gaten samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Steken

De Aziatische hoornaar komt van oorsprong voor in het zuidoosten van Azië. Het insect eet honingbijen, mieren, hommels, vliegen, vlinders en rupsen. Voor de mens is een steek van de Aziatische hoornaar net zo pijnlijk als die van een gewone wesp. De steek is niet levensbedreigend, tenzij iemand allergisch is.

Omdat het gaat om een ongewenste invasieve exoot, gelden voor de hoornaar bepaalde verboden en verplichtingen. Daaronder valt bijvoorbeeld een snelle opsporing en bestrijding.

Bijna een maand geleden werden in Eindhoven vier wandelaars gestoken door hoornaars. De gemeente heeft ook daar het nest geruimd.

Advertentie via Ster.nl