Een toestel van Ryanair in Barcelona AFP

Ryanair gaat door annuleringen gedupeerde klanten meer opties aanbieden voor vervangende vluchten.

De vliegmaatschappij komt met de maatregel nadat de Britse luchtvaartautoriteit met juridische stappen dreigde. Topman Michael O'Leary zei eerder nog dat Ryanair niet verplicht is om alternatieve vluchten te regelen en betalen. De luchtvaartautoriteit zegt dat dat wel zo is.

Ryanair heeft tot en met maart de vluchten van honderdduizenden klanten geannuleerd vanwege een probleem met vakantiedagen voor piloten.

Stappenplan

Gedupeerden krijgen nu het volgende aangeboden:

-Ryanair probeert de gedupeerden eerst te plaatsen op andere Ryanair-vluchten op dezelfde route en dezelfde dag of een dag later.

-Lukt dat niet dan zoekt het bedrijf een vergelijkbare Ryanair-route, bijvoorbeeld naar of van Londen Luton in plaats van Londen Stansted.

-Lukt dat ook niet, dan zoekt Ryanair een vlucht bij een van de maatschappijen waarmee het bedrijf een speciale deal heeft gesloten: Easyjet, Jet2, Vueling, Cityjet, Aer Lingus, Norwegian of Eurowings airlines.

-Lukt ook dat niet, dan regelt Ryanair een vlucht via iedere andere vliegmaatschappij, of een trein-, of busticket of de huur van een auto.

Klanten kunnen ook hun geld terugkrijgen. En Ryanair zegt klanten te compenseren voor alle kosten die ze moeten maken door de annuleringen.

Overgrote deel al geregeld.

Het bedrijf zegt dat voor de maanden september en oktober 97 procent van de klanten al een alternatieve vlucht of geld terug heeft gekregen. Voor de maanden november tot en met maart verwacht Ryanair het op zondag voor 90 procent geregeld te hebben.

STER reclame