Prinses Christina
NOS NieuwsAangepast

Prinses Christina vreest dat klassiek wordt ondergesneeuwd door pop

Prinses Christina maakt zich zorgen over de interesse van kinderen in klassieke muziek. Ze noemt het een 'uphill battle'. "Het wordt snel elitair genoemd. En kinderen die klassiek spelen, worden misschien als nerds gezien."

"Ik houd best wel van popmuziek, maar klassieke muziek is ons erfgoed en dat moet niet verdwijnen. Klassieke muziek heeft een andere functie. Het stimuleert een andere plek in onze hersenen, in onze ziel."

De prinses ziet een rol weggelegd voor het naar haar vernoemde Prinses Christina Concours. "Ik hoop dat dat zich blijft ontwikkelen. Zodat de klassieke muziek en de jazz blijven bestaan en niet ondergesneeuwd worden door de enorme popwereld, hoe leuk die ook kan zijn."

'Als we niks doen, dan worden we robots'

Prinses Christina zingt en maakt zelf ook muziek. "Als kind liep ik zingend door de gangen van Soestdijk. Iemand zei ooit: muziek is er als de ziel zingt. Dat betekent muziek voor mij."

Ze vindt het belangrijk dat kinderen met muziek in aanraking komen. "Als mensen zijn we creatieve wezens. Als we die creativiteit niet gebruiken, worden we een soort robots. Die rechterhelft van de hersenen moeten we blijven stimuleren."

Ik wist niet wat ik hoorde toen ik Amalia hoorde zingen.

Prinses Christina

De prinses, die dit jaar zeventig is geworden, zingt nu alleen nog voor haar plezier en als ze met familie is. "Ik heb gelukkig nog een goede stem. Mijn kleindochter speelt nu een beetje piano. Mijn driejarige kleinzoon is heel muzikaal en zijn broertje danst."

Tijdens de verjaardag van koning Willem-Alexander hoorde prinses Christina haar nichtje prinses Amalia voor het eerst zingen. "En of zij kan zingen. Een geweldige stem heeft ze, ik wist niet wat ik hoorde. Ze heeft heel veel kracht en soul in haar stem."

Tot haar eigen verdriet kan prinses Christina zelf niet bij het jubileumconcert van het concours zijn. "Ik ben een beetje slecht ter been op dit moment. Helaas, want ik had me er erg op verheugd. Maar ik ga er na afloop wel video's van bekijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl