De Classic Express is een rijdende concertzaal NOS / Joris van de Kerkhof

Alle kinderen in Nederland kennis laten maken met muziek. Dat is al 50 jaar het doel van het Prinses Christina Concours. Het jubileum wordt vanavond gevierd met een concert in Den Haag, maar er zijn ook miniconcerten voor kinderen, aan boord van de zogeheten Classic Express.

Die reist al tien jaar het hele land door en gaat op bezoek bij basisscholen. Deze jubileumdagen staat de bus bij de Montessorischool in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Kinderen die aan boord van de Classic Express stappen, komen terecht in een echte concertzaal op wielen, vertelt muzikant en concertpresentatrice Lotte Pen. "Alles klopt: de akoestiek, de lichten, de sfeer en zelfs hoe de kussens zitten."

100.000 kinderen

De Classic Express is inmiddels bij meer dan 100.000 kinderen in heel het land op bezoek geweest. Pen geniet het meest van de omgang met de kinderen. "Ik merk telkens weer hoe groot de impact van muziek is."

De kinderen zelf vinden het vooral erg gezellig. "Ik vind het leuk dat we hier met zijn allen zo zitten", vertelt een meisje. "En de muziek is ook heel mooi."

Een andere leerling beaamt dat. "Het is mooi en cool", lacht de jongen. In de bus wordt door drie musici klassieke muziek gespeeld. "Sommige liedjes ken ik en andere liedjes vind ik gewoon heel erg mooi."

De Classic Express NOS / Joris van de Kerkhof

Die reacties zijn precies wat Ruud van der Meer 50 jaar geleden voor ogen had toen hij begon met het Prinses Christina Concours. "Op de school waar ik werkte hadden we een prachtig kinderkoor, maar ik zocht een manier om kinderen nog meer te betrekken bij muziek."

Zo geschiedde, want 50 jaar later weet het concours kinderen nog steeds enthousiast te krijgen. "Iedereen kan meedoen", vertelt Van der Meer. "Het maakt niet uit of je nauwelijks je blokfluit vast kan houden of dat je al vijf jaar pianoles krijgt van een beroemde meneer."

Vrachtwagenchauffeur

Het draait volgens de oprichter en oud-directeur allemaal om plezier. Winnaars van het concours gaan soms niet eens het vak in. "We hadden een slagwerker die het fantastisch deed, maar hij kwam tot de conclusie dat hij spelen in een symfonieorkest saai vond. Hij is nu vrachtwagenchauffeur."

De kinderen in de Classic Express doen voorlopig nog niet mee aan het concours, maar de muziek maakt wel indruk. "Het leek net even op het muziekje van Jaws!", grapt een jonge luisteraar. "Je weet wel, die film met die haai."

STER reclame