Het 'knotsgekke' scheepje van 700 jaar oud aan de Maas
"Een knotsgek avontuur." Zo noemt archeoloog Nils Kerkhoven de afgelopen zeven jaar. Met een team van achttien archeologen, onder wie zestien amateurs, groef hij in totaal 100.000 historische voorwerpen op uit een zand- en kleiwingebied langs de Maas tussen Alphen en Dreumel.
"Het mooiste is toch wel een intact scheepje van 700 jaar oud." De ogen van Kerkhoven glinsteren als hij erover praat. "Het is een punter, een vissersbootje van eikenhout, waarvan de moslatjes om het waterdicht te maken er zelfs nog inzitten. Je ziet het vakmanschap."
Naast deze punter zijn in de bodem nog elf andere schepen gevonden, waarvan eentje mogelijk zelfs uit de IJzertijd afkomstig is. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed noemt de locatie een "spectaculair scheepswrakkenkerkhof".
Bekijk in onderstaande video wat er zoal is gevonden:
"We hebben naast punters ook een aak, een praam en zelfs een boomstamkano gevonden. Dat is waanzinnig." Maar het complete vissersbootje is toch wel het pronkstuk van de expeditie. "Er zijn zoveel details zichtbaar. Je ziet bijvoorbeeld dat er verschillende reparaties zijn uitgevoerd en we hebben ook een mastbankje en mastvoetje ontdekt."
De bootjes zijn niet de enige vondsten waar Kerkhoven trots op is. Zo zijn er ook heel veel botten van mammoeten gevonden. "Hoe cool is dat? Hoe meer hoe beter, want dit vertelt het verhaal van dit gebied aan de Maas."
De achttien archeologen vonden ook een enorme hoeveelheid tufstenen. "Dat is een vulkanisch gesteente, waarschijnlijk hierheen gespoeld vanuit de Eifel", vertelt Kerkhoven. "Ze zijn duidelijk in vorm gehakt door mensen."
De tufstenen werden mogelijk in de Romeinse tijd gebruikt voor een groot bouwwerk. "Het zijn er zoveel dat het wel iets gigantisch moet zijn geweest."
200.000 voorwerpen
De archeoloog heeft alleen nog geen idee wat het kan zijn en weet daarnaast van veel gevonden voorwerpen de achtergrond niet. "Dat willen we laten uitzoeken door wetenschappers. We hebben echt hulp nodig, want het is veel te veel voor ons."
Kerkhoven verwacht dat er nog veel meer gevonden gaat worden. "Nu is het iets meer dan 100.000", zegt hij. "Maar als we over een jaar of anderhalf klaar zijn, dan kan het wel eens richting de 200.000 gevonden stukken gaan."