Premier Rhuggenaath Dick Drayer / NOS

'Historische' toespraak premier Curaçao op Gay Pride

tijd van publicatie Aangepast

Premier Rhuggenaath van Curaçao heeft op de Gay Pride in Willemstad een oproep gedaan voor meer homoacceptatie. Hij zei het niet te accepteren als mensen in angst leven vanwege hun geaardheid. Homoactivisten op Curaçao noemen de toespraak "historisch".

Rhuggenaath noemde zichzelf premier van iedereen op Curaçao. "Ongeacht hun huidskleur, achtergrond, inkomen, geloof en ja... ook hun geaardheid."

"Ik kan vrijuit over straat lopen, trots op wie ik ben en de mensen van wie ik hou: mijn vrouw en mijn familie. Wie ben ik dan om anderen te veroordelen die trots zijn op wie ze zijn en van wie ze houden?"

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Premier Curaçao: iedereen moet trots over straat kunnen lopen

Kritiek

Vooraf was er kritiek op de aankondiging dat Rhuggenaath de Gay Pride zou openen. Daarom wilde hij vooral uitleggen waarom hij aanwezig wilde zijn, zei hij in de toespraak.

Volgens Rhuggenaath heeft Curaçao een diverse samenleving, die alle soorten mensen verwelkomt en omarmt. Hij noemde enkele helden van het land, onder wie slavenleider Tula, de eerste premier Da Costa Gomez en homorechtenactivist Mario Kleinmoedig.

Gepassioneerd

Kleinmoedig spreekt van een "historische toespraak". Op Facebook schrijft hij: "Nog nooit heeft een Caribische regeringsleider zo gepassioneerd zijn steun uitgesproken voor gelijkheid en rechten voor LHBT's."

Premier Rhuggenaath opende ook vorig jaar de Gay Pride van Curaçao. In 2013 werd de eerste editie van het evenement op het laatste moment afgelast, omdat de politie het meedragen van vlaggen te gevaarlijk vond. Een parlementslid van regeringspartij Pueblo Soberano riep kerkleiders toen op om hun afschuw uit te spreken over homoseksualiteit.

STER Reclame