NOS NieuwsAangepast

Eerste Gay Pride Curaçao niet door

De allereerste Gay Pride op Curaçao is op het laatste moment afgelast. De Curaçaose overheid heeft een dag van tevoren extra voorwaarden gesteld bij de verlening van de vergunning voor de manifestatie op het eiland.

De optocht zou morgen worden gehouden in de binnenstad van Punda, de oude stadskern van Willemstad.

Volgens de politie is het meedragen van vlaggen, foto's en andere demonstratie-attributen gevaarlijk. Dat wordt daarom niet toegestaan. Organisator CG PRO vindt die attributen essentieel voor een parade. Zij vindt de nieuw gestelde voorwaarden, een dag voor de manifestatie 'heel vreemd'.

Kleurrijk karakter

Om het kleurrijke karakter van de Pride te waarborgen, heeft de CG PRO besloten om het evenement te verplaatsen naar het Floris Suite Hotel, even ten zuidwesten van Willemstad.

Deze week kwam de Gay Pride lokaal in het nieuws nadat een parlementslid van de regerende Pueblo Soberano, de partij van de vermoorde politicus Helmin Wiels, openlijk een oproep deed aan de kerkleiders op het eiland om hun afschuw uit te spreken over homoseksualiteit.

Aanvullende eisen

Volgens de parlementariër wacht Curaçao eenzelfde lot als het volk van Israël, wanneer het homo's toestaat om openlijk te paraderen. Het is onduidelijk of Pueblo Soberano druk heeft uitgeoefend achter de schermen om aanvullende eisen te stellen.

In mei 2014 staat een regionale Caribische editie van de Gay Pride op stapel. Dan komen homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en andere belangstellenden vanuit de hele regio naar Curaçao. CG Pro wil nu garanties van de autoriteiten dat dit evenement door kan gaan.

De afgeslankte bijeenkomst morgen staat open voor iedereen, ongeacht zijn of haar seksuele voorkeur. Het evenement begint om 15.00 uur lokale tijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl