IS-leider Baghdadi ANP

Islamitische Staat heeft een geluidsopname gepubliceerd waarop een nieuwe boodschap zou staan van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Die is al diverse malen doodverklaard, het laatst in juni. Rusland zei toen dat Baghdadi hoogstwaarschijnlijk was gedood bij een Russische luchtaanval op een buitenwijk van de Syrische stad Raqqa.

De laatste keer dat Baghdadi iets van zich liet horen, was in november 2016. Op de 'nieuwe' geluidsopname zegt een man wiens stem hetzelfde lijkt te zijn als bij eerdere opnames van Baghdadi dat de strijd van de terreurorganisatie doorgaat en prijst hij de successen van zijn strijders.

Troost

Het is niet duidelijk of de opname echt nieuw is. Wel is het opvallend dat erin gesproken wordt over de nucleaire dreiging van Noord-Korea tegen de VS: "De Noord-Koreanen bedreigen Amerika en Japan nu met kernwapens en de Amerikanen, Russen en Europeanen zijn doodsbang voor aanvallen van de moedjahedien." Moedjahedien zijn fundamentalistische islamitische strijders.

Hij lijkt ook te refereren aan het recente verlies van terrein voor IS, onder meer de herovering van Mosul door het Iraakse leger. Bij wijze van troost zegt hij dat het belangrijkste voor moslims is "om God tevreden te stellen". "De overwinning op onze vijanden en de vijanden van God komt daarna."

Ook noemt hij het een succes van IS dat er zoveel aanslagen zijn gepleegd in de VS en Europa.

STER reclame