EPA

De autoriteiten in Azerbeidzjan houden razzia's tegen homoseksuelen en transgenders in de hoofdstad Bakoe. Dat zeggen arrestanten uit de LHBT-gemeenschap, hun advocaat en activisten tegen dagblad The Guardian. Tientallen leden van de LHBT-gemeenschap zouden zijn opgepakt in wat hun advocaat "systematische en wijdverbreide razzia's" noemt.

Homoseksualiteit is niet strafbaar in Azerbeidzjan, maar het wordt allerminst geaccepteerd. In geen enkel land binnen Europa is het slechter gesteld met homorechten, blijkt uit onderzoek van de internationale LHBT-organisatie ILGA. "Azerbeidzjan is een heel moeilijk land om homo te zijn", zegt oud-Tweede Kamerlid Boris Dittrich tegen de NOS. Dittrich is als internationaal directeur LHBT-rechten verbonden aan Human Rights Watch. Hij heeft gehoord van de razzia's, maar kan deze nog niet bevestigen.

"Het is niet het eerste optreden tegen LHBT'ers, maar wel de grootste", zegt advocaat Samed Rahimli tegen The Guardian. Volgens Rahimli, die veel van de arrestanten bijstaat, zijn er de laatste tien dagen zeker 60 leden van de homogemeenschap opgepakt. Zij kregen tot twintig dagen cel en boetes op grond van "verzet tegen politie-aanwijzingen". Deze aanklacht wordt volgens Rahimli vaker gebruikt om willekeurige arrestaties te rechtvaardigen. Sommige arrestanten zouden zijn afgetuigd door de politie.

'Dragers van infectieziekten'

De autoriteiten van Azerbeidzjan ontkennen dat de acties specifiek gericht zijn op de LHBT-gemeenschap. "De autoriteiten hebben het niet gemunt op alle seksuele minderheden", heeft een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken tegen een Azerbeidzjaans persbureau verklaard volgens de krant. "De arrestanten tonen bewust geen respect voor hun omgeving, irriteren andere burgers met hun gedrag. Ook pakt de politie alleen mensen op die volgens hen of volgens medische autoriteiten dragers zijn van infectieziekten."

Het "irritante gedrag" of hoe een agent weet wie drager is van een infectieziekte wordt verder niet toegelicht. Andere woordvoerders zeggen dat de acties bedoeld zijn om prostitutie tegen te gaan, en dat de politie reageert op klachten van buurtbewoners. Maar volgens een aantal getuigen struint de politie actief de straten en nachtclubs af op zoek naar mensen die "eruit zien als een homo".

Onderzoek Human Rights Watch

Volgens Dittrich durven homo's in Azerbeidzjan niet uit de kast te komen. "Het is een schande als je anders geaard bent dan hetero. Homo's worden regelmatig lastiggevallen door de politie."

Dittrich roept de regering van Azerbeidzjan op "onmiddellijk te stoppen" met de arrestaties. Wel pleit hij voor een onafhankelijk onderzoek om de berichten te onderzoeken. Het is volgens hem moeilijk de signalen onafhankelijk te controleren, "omdat veel mensen heel erg bang zijn hun verhaal te doen".

Razzia's

Hoewel Azerbeidzjan veel anti-homosentiment kent, is dat volgens journalist en kenner van het land Ad Nuis niet de oorzaak van de razzia's. Hij vermoedt dat die een politieke strategie zijn van het regime om de oppositie te verdelen. Op NPO Radio 1 zei hij: "Met de razzia's dwingt het regime de oppositie om een standpunt in te nemen over LHBT." Dit zou volgens hem tweespalt kunnen creëren tussen progressieve en conservatieve leden van de oppositie.

STER reclame